Johanna, a keszthelyi kastély szelleme (kastelymesek.blogstar.hu)

A hétfő általában szünnap a múzeumok életében, így a Helikon Kastélymúzeum is zárva tart. Ez azonban nem jelent automatikusan pihenést, pláne nem semmittevést. E hét hétfőjén például több forgatás helyszínéül is szolgált a kastély.

A legnépesebb forgatócsoport több kiállítóteremben is dolgozott. Igen érdekes volt kívülről látni a munkájukat, ezért megkérdeztem Szentendrei Adriennt, a műsor szerkesztőjét arról, hogy mi is készült – olvasható a helikonkastely.blogstar.hu oldalon.

Kiderült, hogy az M2 Matricák című gyerekműsor Igaz vagy hamis? című sorozatát forgatják. Ez valójában egy kisgyerekeknek szóló turisztikai magazin, ami Magyarország azon látnivalóit mutatja be, ahová szeretnék, ha a néző gyerekek ellátogatnának.

A műsor 4–7 éves gyerekeknek szól, ezért nagyon meseszerű a kitalált történet, ami az adott hellyel kapcsolatos legendát, történetet mesél el, megkérdezve a nézőket, hogy az igaz vagy hamis, aztán a műsorvezető kinyomozza az igazságot, persze a feldolgozás miatt a gyerekek időközben maguk is rájönnek a megoldásra.

Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa írta azt a Keszthelyi kastélymesék című mesekönyvet, amiből aztán Adrienn merítette az ötletet az egyik következő adás témájához. Valamennyi valóságalapja természetesen ennek a történetnek, legendának is van, mégpedig az, hogy Festetics II. Tasziló felesége, Mary Hamilton Skóciából származott, és egy ottani rokonlátogatás alkalmával hoztak onnan gyönyörű bútorokat, például egy komódot. A komódban elvileg lakott egy kis szellemecske, Johanna. Az a csintalan kis szellem folyton megtréfálta a kastély lakóit, elállította az órák mutatóit, csukogatta az ajtókat, eltüntetett egy-egy gyertyatartót, egyéb csalafintaságokat művelt. Persze nem taláták meg sohasem, viszont azóta is ugyanott teszi a kis csínytevéseit.

A folytatás itt megtalálható.