Keszthelyi harangláb lesz a Kárpát-medencei betlehemnél (tvkeszthely.hu)

Keszthelyen készült el a Budapestre tervezett Kárpát-medencei betlehem haranglába és pásztorfigurái. A Magyar Művészeti Akadémia felkérésére Bereczky Csaba tervezte meg a haranglábat és szervezte meg a zalai népművészek munkáját. A fafaragók úgy vélik, számukra hatalmas kitüntetés, hogy egy Kárpát-medencét felölelő munkában vehetnek részt.

A 4,3 méter magas un. csúzlis harangláb Zala megyére jellemző, ezzel a hazai környezetet is elküldik a fafaragók Budapestre.  A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője álmodta meg a Kárpát-medencei betlehemet. A zalai kivitelezést vezető Bereczky Csaba szerint hatalmas jelentőségű számukra ez a felkérés: „Országos jelentőségű, sőt talán Kárpát-medencei jelentőséget képvisel, mert egy össznépi betlehemet állítanak össze a különböző országrészekre leszakadt, meg a hazánkba lévő országrészeknek a munkáival, sok alkotóval, sokféle technikával és nagyon sokféle színű anyaggal dolgozva. Megjelenik a textil, a kerámia, az egyebek is a betlehemnek az összeállítása során.”

A tető zsindelyezését kapta meg feladatul a csapatból Kovács Zoltán. Az egyébként inkább szarufaragással foglalkozó népművész számára érdekes kihívás volt ez a munka. Zoltán nagy figyelmet fordított arra, hogy munkája olyan minőségű legyen, mely megfelel a többi népművész által készített darabokhoz.

„Mindenképpen örömöt jelent, azzal együtt hogy az országból és a Kárpát-medencéből mindenki hozzáteszi a maga kis részletét és ebből lesz a Parlament előtt egy nagy egységes kép, ami – a betlehem – a magyar kultúrtörténetben nagyon jelentős szerep, mindig” – nyilatkozta Kovács Zoltán.

A harangláb mellett három pásztorfigurát is a zalai népművészek készíthettek el. A letenyei Boa Endre és a vonyarcvashegyi Major Lajos fafaragók a népművészetre jellemező naiv szobrokat faragtak. Boa Endre úgy véli, ajándék a szakmától és az élettől, hogy részt vehet ebben a munkában: „Ez egy nagy kitüntetés, ha lehet úgy mondani, a szakmánknak a csúcsa. Jó pár szobrot megcsináltam, de ilyen, ami kitüntetett helyre kerül és kitüntetett közösség alkotja meg, ez szerintem az ember életében csak egyszer fordul elő. Ez ha lehet mondani, megsokszorozza az embernek az erejét.”

A haranglábon és a pásztorfigurákon 9 fő dolgozott. A harangláb előkészítő munkálatai Bereczky Csaba műhelyében zajlottak, a Népművészeti Alkotóházban az összeszerelést és a finomító faragásokat végezték el. Az alkotást darabjaiban szállítják el Győr-Moson-Sopron megyébe, onnan kerül majd Budapestre, ahol várhatóan decemberben állítják össze a Kárpát-medencei betlehemet.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.