Keszthely: támogatja a népszavazás kiírását a helyi érdekvédelmi egyesület is (tvkeszthely.hu)

Sajtótájékoztatót tartottak Keszthelyen a Balaton-partról, illetve annak beépíthetőségéről a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület képviselői. Szeretnék, ha a régi építési szabályozás szerint történnének a parti területeken a beruházások, nem pedig a jóval nagyobb beépítettséget lehetővé tevő új szerint, ezért támogatják az erről szóló népszavazás-kezdeményezést.

A keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület képviselői a tájékoztatón kifejtették, hogy nincsenek a város fejlődése ellen, de azt szeretnék, hogy a régi építési szabályozás szerint történjenek a beruházások. Weller-Jakus Tamás számolt be arról, hogy szervezetük támogatja az erről szóló népszavazási kezdeményezést.

A tájékoztatóra meghívott Molnár Tibor népszavazás-kezdeményező elmondta, törvényes lehetőséggel szeretné elérni, hogy a helyi sajtóban is jelenjen meg erről hivatalos hirdetmény. Becslése szerint a voksolás kiírásához 3100-3200 aláírást kell összegyűjteni, a pontos számot a Helyi Választási Iroda határozza majd meg – adta hírül a Keszthelyi TV.

Mint arról a hirbalaton.hu többször beszámolt, Keszthely képviselő-testülete még az új Balaton-törvény március közepi életbelépése előtt módosította a helyi építési szabályzatát. Ezzel a vízpartja nagy részén jelentősen megnövelte a beépíthetőséget, ami ellen többen tiltakoztak. Az egyik petíció megfogalmazói elsősorban a Libás-strand területének beépítése ellen léptek fel.

Van aki szerint bizakodásra ad okot, hogy a város saját környezetvédelmi stratégiájának is fontos eleme a túlzott beépítések elkerülése.

A népszavazás-kezdeményezés is ezt szeretné elérni, amely szerint a kérdés ennyi lesz az aláírás-gyűjtő papírokon: „Akarja-e Ön, hogy Keszthely Balaton-parti területei kiemelt fejlesztési területnek minősüljenek?”