Keszthely: fiatal gazdákat oktattak a földvásárlás buktatóiról (magyarmezogazdasag.hu)

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

A földvásárlás illetve – bérlés jogi vonatkozásairól szólt az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által szervezett rendezvénysorozat keszthelyi fordulója kedden. A Pannon Egyetem Georgikon Karán megtartott Fiatal Gazda Klub bevezetőjében Farkas Levente, az Agrya kihelyezett klubszervezője emlékeztetett: a szervezők célja az, hogy a fiatal gazdák számára a legkülönfélébb témákban biztosítsanak tájékoztatási- illetve fórumlehetőséget.

Az eseményen Vörös Patrik a földvásárlások kapcsán jelentkező buktatókról tartott előadást. A jogi szempontból megközelített folyamatot ismertetve kiderült: számos olyan pont van, ahol ha az adásvételben érdekelt felek nem a jogszabálynak megfelelően járnak el, a tranzakció meghiúsulhat. Fontos például, hogy az adásvételi szerződés aláírása önmagában nem keletkeztet tulajdonjogot, hiszen annak feltétele az ingatlannyilvántartásba való bejegyzés. A két aktus között pedig számos dolog történhet, amely befolyásolhatja a folyamatot.

Ilyen például az, ha valaki él az elővásárlási jogával, vagy a hatósági jóváhagyás valamely jogszabályi ok miatt nem születik meg.

Utóbbiakra kitért prezentációjában Endődi Krisztina is. A Keszthelyi Járási Hivatal Földhivatali Osztályának munkatársa egyebek mellett a kifüggesztés szabályainak fontosságát hangsúlyozta. Ebben az esetben például gyakori hiba, hogy a szerződés nem az előírt 15 napig, hanem rövidebb ideig van kifüggesztve. Hosszabb ideig ugyanakkor lehet nyilvános a szerződés, mert a túlzott kifüggesztés nem sérti senki érdekeit – hangsúlyozta.Kitért arra is, hogy a földműves-nyilvántartásba vétel feltétele az erre szolgáló adatlap kitöltése, arra azonban figyelni kell, hogy friss, az aktuális jogszabályoknak megfelelő adatlapot töltsenek ki az érdekeltek – írja a magyarmezogazdasag.hu.