Kertrendezés a Balaton moziban (balatonfured.hu)

A nyolc alkotásból álló, havonta jelentkező balatonfüredi filmklub következő vetítésén a Kertrendezés című grúz film lesz látható nove,ber 7-én 20.00 órától a Balaton moziban, Balatonfüreden.A film 2022-ben készült, fiatal rendezőnője Salomé Jashi.

A dokumentumfilmeket két dolog jellemzi. Az első az hogy az átlagember számára általában nem ismert, nem elérhető, de mégis érdekes témát mutat be. A második jellemző, hogy a film elmagyarázza, mi történik, mit kell tudnunk a bemutatott eseményről.
Az első feltétel adott. Egy emberi döntésen alapuló, nagyon drága, nagy szakértelmet igénylő eseménysort mutatnak be, olyat, amilyen eddig a világon még sohasem történt, és valószínűleg később se fog hasonló megtörténni.
A második jellemző viszont hiányzik. Arról, hogy pontosan mi és miért történt, csak az eseményeket szemlélő emberek és a munkákban résztvevők hiányos, értetlenkedő elbeszéléseiből értesülünk, látjuk zavarodottságukat, ellenállásukat, elméleteiket, csodálkozásukat.

A kritikákból ítélve sokan hiányolják a pontos magyarázatokat. De a rendezőnő – szerencsére – nem dőlt be annak a kísértésnek, hogy ő szolgáljon akármilyen igazságértelmezéssel, megoldással.

Ez egy hihetetlen történet. A nézők egy része önvédelemből azt mondja, hogy ez meg sem történt, ez egy ravasz áldokumentarista film, a nézők másik része (és a szponzorok) leegyszerűsített magyarázatokat várnak el és keresik a megfejtéseket – írja a balatonfured.hu.