Kerékpáros-pihenő épül, és megújul, bővül a könyvtár Paloznakon (veol.hu)

Mint ahogy arról a veol.hu is beszámolt, a március eleji gyors bontást – melyet több paloznaki ember társadalmi munkában végzett – egy kevéssé látványos fázis követte. Pedig az önkormányzat 35 millió forint belügyminisztériumi támogatáshoz jutott, mégis jó ideje nem történik semmi a faluközpontban.

Czeglédy Ákos polgármester rendkívül örvendetesnek ítélte a jelentős támogatást, ugyanakkor ez az oka a késlekedésnek is. Az ellentmondás abban rejlik, hogy a támogatási szerződés megkötése késett, így nem tudták, hogy milyen költségeket és hogyan kell majd elszámolni.

A közbeszerzési eljárást így csak szeptemberben lehetett elindítani. Sajnos csak egyetlen jelentkező volt a kiírásra, az értékelés folyamatban van. A költségek bő 30 százalékkal magasabbak a tervezettnél, mindazonáltal a település első embere reméli, hogy hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok, és nyár elejére befejeződnek. A belügyminisztériumi támogatáshoz szükség lesz majd pluszforrásra is, ezt a költségvetésből átcsoportosítja a település önkormányzata.

Czeglédy Ákos ugyanakkor örömmel újságolta, hogy a kerékpáros-pihenő fejlesztésére a Balaton Fejlesztési Tanácstól kétmillió forint pályázati támogatást kaptak, ezt 500 ezer forinttal egészítik ki. A kirándulók, átutazók számára a balatoni régió egyik legkomfortosabb települése lesz Paloznak, ahol nemcsak a falu központjában, hanem a község határában, a balatoni bringakör mellett lévő kerékpáros-pihenőnél is napi 24 órán át működik majd ingyenesen egy illemhely. A munkálatok novemberben befejeződnek.

A falunapok rendezvényeire 500 ezer forint támogatást nyertek, szintén a BFT-től, valamint a testvértelepülési programokra a Bethlen Gábor Alaptól 650 ezer forintot, amelyet a korondi vendégek szállás-, étkezési és utazási költségeire fordítottak. Mint ismert, Paloznak és Korond a falunapok idején ünnepelte a testvértelepülési szerződés huszadik évfordulóját. Amennyiben elkészül a Szent József ház, akkor a könyvtár teljesen megújul, köszönhető annak a 3 millió 200 ezer forintos támogatásnak, melyet a Nemzeti Kulturális Alaptól nyertek meg. A közel 4 millió forintos beruházásból a helyi bibliotéka új bútorzatot kap, szemléltetőeszközöket,
és kialakítanak egy gyereksarkot is.