Kemping helyén szálloda épül Balatonszemesen (24.hu)

Megkezdődhet a balatonszemesi Vadvirág Kemping helyére tervezett 96 lakásos villapart, valamint luxusszálloda építése. Az új Balaton-törvény hatálybalépésével minden akadály elhárult a beruházás elől. 

A helyi képviselő-testület augusztus 8-ai rendkívüli ülésének jegyzőkönyve szerint a beruházó és az önkormányzat csak a Balaton-törvény hatálybalépésére várt azzal, hogy megkezdjék a szemesi Vadvirág kemping beépítését – írja a 24.hu.  A portál szerint településrendezési terv módosításának már tavaly nekikezdtek, de ekkor még a törvény nem tette lehetővé a zöldterület megszüntetését. Az új Balaton-törvény a zöldterületek csökkentésén kívül azt is lehetővé tette, hogy a beépítési százalékot 15-ről 35-re emeljék.

Nagy László főépítész szerint azonban az év elején életbe lépett törvénymódosítással „új helyzet teremtődött”, így folytatható a beruházás. „Az eredeti koncepció szerint alapvetően nem változik az, hogy a már építési engedéllyel rendelkező villapark megépülne, megépülne a szálloda is” – jelezte a főépítész.

A képviselő-testület a 24.hu által idézett jegyzőkönyv szerint  végül megszavazta a kijelölt parti zöldterület megszüntetését, helyette egy beépítésre nem szánt különleges területet alakítanak ki, ám a zöldterület pótlása nem szükséges. A beépíthetőség megnövelését és a zöldterület csökkentését, a kemping kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását ugyancsak engedélyezi a testület.

A portál emlékeztet: májusban a villapark létesítésével kapcsolatban a Somogy megyei kormányhivatal illetékes osztályvezetője nem talált a környezetvédelmi engedélyezést kizáró okot, annak várható környezeti hatásait nem ítélte jelentősnek, így környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek. Építési engedély és a zajkibocsátási határérték megszerzése viszont szükséges a beruházónak.

A 24.hu itt olvasható teljes cikke további részleteket közöl a terület tulajdonviszonyairól is.