Kékszalaggal, Balaton-átúszással, legendás fesztiválokkal közeleg a balatoni régió idei csúcshete (veol.hu)

Amint véget ért a foci-Eb, és még nem kell izgulnunk az olimpia miatt, lesz egy olyan hét a Balaton környékén, amire mindenkinek érdemes figyelni, rákészülni, mert egy hétre sűrűsödnek a legnagyobb események – írja a veol.hu.

A 2024-es szezon csúcshete július 15-én kezdődik, és olyan programokat kínál, mint a Balaton-átúszás 12 ezer résztvevővel, öt kilométeres hajóhíddal, több tízezer érdeklődővel és szurkolóval, vagy Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag, amin közel 600 hajó és 3000 vitorlázó vesz részt, és a vízre szegezi több tízezer érdeklődő tekintetét, valamint olyan kulturális programok, mint a húszéves VeszprémFest, valamint a 33. Művészetek Völgye Fesztivál.

Néhány nappal ezelőtt véget ért a tanév, elkezdődött a vakáció, lassan-lassan minden családban véglegesíteni kell a nyárra vonatkozó terveket. Az idei szezon mindenképpen különleges, hiszen rengetegen a nagy sporteseményekhez, vagyis a labdarúgó Európa-bajnoksághoz és a párizsi olimpiához igazítják a nyári programjukat. Nem is csoda a felfokozott érdeklődés, hiszen a koronavírus-járvány miatt legutóbb nyolc éve, 2016-ban lehetett ilyen élményekkel teli, például a közös szurkolást is lehetővé tevő nyaruk a sportszerető embereknek.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság végjátéka július második hetében lesz, július 14-én rendezik a döntőt Berlinben. A nyári olimpia megnyitóját pedig július 26-án tartják Párizsban, sőt néhány sportágban – szokás szerint – már a megnyitó előtt, 24-én elkezdődnek a küzdelmek. Szóval, aki nyugodtan akar nyaralni, akkor jár a legjobban, ha kihasználja az alig tíznapos szünetet.

Szerencsére sportos programokból ebben az időszakban sem lesz hiány. Olyannyira, hogy még a Hold is „alkalmazkodik” a menetrendhez, így a nyár két legfontosabb balatoni sporteseménye éppen erre az időszakra esik majd.

Miért kellett a Hold segítsége? Azért, mert a Kékszalag vitorlásversenyt, mely Európa legnagyobb tókerülő viadala, hagyományosan a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik. Nos, a Hold tudta, hogy mi a dolga ezen a nyáron: július 21-én lesz telihold, az 56. Kékszalag több száz hajóból álló mezőnye így július 18-án reggel 9-kor rajtol majd Balatonfüredről. Az útvonal a szokásos, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kell visszajutniuk a vitorlázóknak a füredi célba a szombat reggeli határidő előtt.

A tervek szerint ugyanezen a hétvégén rendezik a 42. Lidl Balaton-átúszást, amely a várhatóan több mint tízezer indulóval most már évek óta a nyár legnépesebb szabadidős eseménye. Nincs változás a korábbi évekhez képest, Révfülöp és Balatonboglár között teljesíthetik az 5,2 kilométeres távot az úszók, és most már az is megszokott, hogy akár SUP-pal is át lehet húzni az északiról a déli partra. Az átúszásnál persze a végső szót mindig az időjárás mondja ki, de bízzunk benne, hogy a Holdhoz hasonlóan a szél is tudja, mi a dolga 2024 sportos nyarán: július 20-án nem fújhat!

Ugyanezen a héten lesz a VeszprémFest prémium zenei programokkal és világhírű fellépőkkel. Július 16–20. között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint José Cura koncertezik az egykor érseki pihenőként szolgáló História kertben felállított nagy színpadon, Snétberger Ferenc pedig három nap alatt három különböző műsort ad elő a Jezsuita templomkertben.

Ezen a héten indul, de tovább tart, így a csúcshét után is látogatható lesz a 33. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson és a környékbeli, Balaton-felvidéki településeken, ahol több mint kétezer program közül lehet választani tíz napon át.

Július harmadik hetében, és különösen a július 20-i hétvégén tehát irány a Balaton és Veszprém vármegye!