Kék Hullám Zászló: idén különdíj jár a legjobb digitális balatoni strandnak

A Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítésben új különdíj létrehozásával kívánja felhívni a strandüzemeltetők figyelmét a digitális elérhetőség fontosságára – közölte Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára. A strandok bejárására az iskolaszünet első hetében, június 24-től, az eredményhirdetésre 2024. július 12.-én kerül sor Vonyarcvashegyen.

 

2024-ben 21. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A megmérettetésre idén rekordszámú, 46 balatoni strand nevezett.

A „Legjobb digitális strand megoldás” különdíj megalapításával azt a strandot jutalmazzák, amely naprakész információkat tartalmazó weboldallal, esetleg egyéb social media felülettel, alkalmazással segíti a látogatókat naprakész információhoz jutáshoz.

A különdíjat a hévízi székhelyű Smart Destination tanácsadó cég ajánlotta fel, mely desztinációs marketinggel foglalkozik.

***

Mint arról korábban hírt adtunk, a Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszínelnek a strandokon. Az elmúlt évekhez hasonlóan- újra egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

 

A minősítés fő szempontjai ezek lesznek:

A minősítés során a bizottság vizsgálja a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe veszik a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Vizsgálják a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

2024.-ben újra odaítélik a Balatoni Kör különdíját a Balaton Gasztro Strandja címet és a Magyar Turisztikai Ügynökség is különdíjban részesít egy strandot. Immár hagyomány, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park díjazza a legzöldebb szemléletű fürdőhelyeket, és újdonság lesz a „Legjobb digitális strand megoldás” különdíj odaítélése.