Kaptárba zárt panoráma: a boglári Atomium (Telex.hu)

Az elmúlt néhány évben újra divat lett kilátót építeni, vagy felújítani. Mivel a kilátó, mint olyan, tökéletesen a rovat témavilágába vág, gondoltam összegyűjtöm őket. A Kilátómustra sorozatban összeszedjük és osztályozzuk a kilátók fontosabb tulajdonságait, és írunk történetéről – olvasható a Telex.hu oldalon.

Fotó: Tenczer Gábor

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó kezdésnek tökéletes, Magyarország egyik legikonikusabb kilátója, ráadásul néhány évi enyészet és lakat után 2012-ben felújították, tehát aránylag újnak számít.

A kilátó a Várdombon áll. A 165 m magas domb, ami a fémszerkezetre erősített tábla szerint kb 1 millió éves, vulkanikus eredetű lekoptatott bazalttufa – régebbi nevén Kopaszdomb – valamikor a bronzkor után földvár volt, innen a neve. Kilátó az 1960-as években épült rá, egy egyszerűbb, faszerkezetű modell.

Maga a Gömb nem kilátónak épült eredetileg. Az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették, a belföldi idegenforgalom pavilonja volt. Tervezőjét, Kádár Istvánt az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképe, az Atomium ihlette a Magyar Atomium megalkotására.

A gömb 15 m átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotja. Geometriai érdekességnek számít, egyforma, szabályos háromszögekből formázódik gömbbé, méhsejtszerűen.

A további részletek és fotók itt találhatók.