Különleges madár tűnt fel a Balatonnál (bfnp.hu)

Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat észlelt a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa Szabó Gábor a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében – számolt be róla honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A madarat néhány napja befogták a nemzeti park munkatársai.

 

A madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal állunk szemben (bár több amerikai faj több-kevesebb rendszerességgel felbukkan Európában is), hanem egy szökevénnyel. A fajnak sajnos jelentős – eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult – populációja van Észak-Nyugat Európában. Az ilyen egyedek viselkedése is többé-kevésbé természetes, tehát ez is a lúd szökevény mivoltát valószínűsítette – olvasható az oldalon.

A faj itt nem őshonos, hanem úgynevezett inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálék konkurensük, sőt bizonyos esetekben hibridizál is velük (pl. nyári lúddal), ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát. Jelenléte ezért európai fészkelő fajként természetvédelmi szempontból nem kívánatos. Ezért az igazgatóság a madarat néhány napja befogta, és az egy zárt, biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került.

A teljes cikk itt elolvasható.