Kamerákkal próbálják meg távol tartani a szemetelőket Balatonudvariban (veol.hu)

Komoly problémát jelent az illegálisan lerakott zöldhulladék a Balaton-parti településen és környékén. A község határában már egy közel 200 méteres, hatalmas kupac gyűlt össze levágott, és idehordott faágakból, gallyakból. A probléma megelőzése érdekében pályázott és nyert 4,2 millió forintot az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére, többek között az illegális hulladéklerakónál.

Áldatlan állapotok uralkodnak Balatonudvari határában, ahová az elmúlt 10-15 évben körülbelül nyolcezer köbméternyi zöldhulladékot hordtak. De problémák vannak a településen belül és Fövenyesen is, ahol sok a nyaralótulajdonos, és jó néhányan az utcára rakják a zöldhulladékukat – tudósít a veol.hu.

Sokan gondolják úgy, hogy kirakják a közterületre az ingatlanukon belül keletkezett nyesedékeket, leveleket, a levágott füvet, és elvárják, hogy azt az önkormányzat takarítsa el onnan. Ez egy mai napig fennálló probléma. Amikor az előző vezetés próbálta ezt megoldani, akkor keletkezett a helyieknek szánt lerakó. Aztán meghallották ezt a környéken, és Zánkától, Veszprémen át Csopakig ide hordták a vállalkozók teherautószámra a zöldhulladékot, és mostanra akkora mennyiség gyűlt össze, hogy már szinte kezelhetetlen

– mondta a polgármesteri feladatokat ellátó Tavasz László alpolgármester. Hozzátette: a testület döntése értelmében a területre már tilos mindennemű szemetet lerakni, és az önkormányzat célul tűzte ki, hogy saját költségen felszámolja az illegális zöldhulladék-lerakót.

A napokban méretes gépek aprítják, darálják apróra az évek alatt összegyűlt hatalmas ágkupacokat. A további illegális lerakások megakadályozására az önkormányzat egy kamerarendszer telepítésére pályázott sikeresen. 4,2 millió forintot nyertek az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Tisztítsuk meg az országot elnevezésű pályázatán. A településen három helyre kerülnek így kamerák, köztük az érintett, 059 helyrajzi számú ingatlan mellé is. A kamerák képeit látják majd a helyi önkormányzatnál, a rendszert kiépítő Macrotelnél és a tervek szerint a rendőrségen is. Azt remélik, hogy a rendőrök bevonásával sikerül megakadályozni a területen az illegális hulladékok további elhelyezését.