Kálmán József az év bortermelője Balatonfüreden (veol.hu)

Kálmán József, a pécselyi Arias Borászat képviseletében nyerte el „Az év bortermelője Balatonfüreden” címet a díjkiosztón, a füredi Annabella Hotelben, vasárnap.

A 28. városi borversenyre 351 nedűt küldtek el a gazdák, zömében fehéret. Bóka István polgármester meghatározónak nevezte a szőlészetet, borászatot a város idegenforgalmában. A borversenyt az önkormányzat, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség, és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezte meg.

Bóka István polgármester kiemelte, a borászok, az önkormányzat közös célja, hogy minél több gazda kínáljon kitűnő nedűt a borheteken, és a Füredre érkező vendégeknek. A borászat-szőlészet meghatározó a Balaton régió, és Balatonfüred idegenforgalmában, amely 1987 óta a bor nemzetközi városa. Célként jelölte meg, hogy a kitűnő nedűk mellett minél több művelt szőlőültetvényre van szükség Füred környékén, az ilyen terület remélhetőleg nő a jövőben. A polgármester külön méltatta Figula Mihályt, akit a Kárpát-medencében a Borászok borászának választottak meg kollégái. Bóka István szerint ez a cím a térség borászatainak is komoly lehetőséget jelenthet.

Baloghné Király Mónika, hegyközségi elnök szerint komoly szakmai feladatot jelentett a bírálat. A versenyre 226 fehérbor, 62 vörös, 47 rozé, 12 gyöngyöző, és négy pezsgő érkezett, a szakmai irányítást a Szent István Egyetem végezte. A beérkezett, főként tavalyi évjáratú, 351 borból egy nagyaranyérmet, 59 aranyat, és 213 ezüstérmet kapott.

Szabó István a balatonfüredi Regula védjegyrendszer kapcsán a gazdák összefogására, a marketing erősítésére helyezte a súlyt.

A köszöntők után átadták a díjakat, az Év balatonfüredi bortermelőjének Kálmán Józsefet választották, aki családi pincészetüknél tíz hektáron gazdálkodik, főleg olaszrizlinget nevel. Nemrég Az év szőlőtermelőjének választották a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközségben. –A szőlészetnél-borászatnál jobb szakma nincs a Földön, fogalmazott. A díjazottak között külön megajándékozták Figula Mihályt, aki azt mondta, továbbra is az eddigiekhez hasonlóan teszik a dolgukat. -A világ legjobb borvidékén, profi, maximalista csapattal, baráti társasággal dolgozom, és nagyon jól érezzük magunkat. A tavaszi jelekből látjuk, érdekes évünk lesz, de jó bort fogunk készíteni, hangsúlyozta a borász. A díjátadón a közönség megkóstolhatta a borokat, miközben az alkalomhoz illő hangulatról Egyed Katalin népdalénekes és a Búgócsiga Együttes gondoskodott.