Kajakos kamaszokat is mentettek a vízimentők

Ezen a hétvégén már 44 strandon láttak el szolgálatot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) emberei, több tucat könnyű sérültnek segítve. A mélyvízben is akadt dolguk felelőtlen felnőttekkel, bajba jutott kajakos kamaszokkal, homokpadra futott vitorlással – derül ki a VMSZ közösségi oldalán megjelent beszámolóból. 

A vízimentők két alkalommal is motormeghibásodás miatt vontattak hajókat egy-egy kikötőbe, valamint Balatonlelle előtt egy homokpadra futott vitorlást vontatott le az Alfa nevű mentőhajójuk személyzete.
Miközben tartottak vissza állomáshelyükre, észrevették, hogy egy vízibicikliző család távolabb került a parttól, mint azt a jogszabály engedi, ráadásul a felnőttek mellett 4 pici gyermek is van az eszközön. Mentőmellényt senki nem viselt, még az óvodás korú gyermeken is csak karúszó volt. Kollégáik elmagyarázták nekik, hogy ez nagyon veszélyes, amit a szülők szerencsére azonnal megértettek, és ki is bicikliztek a partra.
Később három kajakozó kamaszgyermek mentését végezték a Fonyód előtti vízterületen, akik szintén jóval távolabb kerültek a parttól, mint ahogy azt a jogszabály engedi. A három fiú mobiltelefon nélkül indult útnak, és az egyik kajakba elkezdett beszivárogni a víz. Szerencsére egy vitorlás a közelben haladt el, és pusztán figyelmességből megkérdezte őket, hogy minden rendben van-e. A vitorlás vezetője riasztotta a vízimentőket, akik a fiúkat és a hajóikat a partra szállították.
A VMSZ egyik szárazföldi mentőegysége is szolgálatba állt a hétvégén. Az esetkocsit egy magasból leesett kisgyermekhez riasztották vasárnap délután, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba.
Szombaton – ahogy arról már hírt adtunk – a nagy szélben egy gumimatracon elsódródott hölgyet mentettek közösen horgászokkal és a vízirendészettel.