Kádármúzeum létesül Rezi szőlőhegyén (InfoRégió)

Rezi önkormányzata „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című HUNG-2021/8380. pályázat segítségével kádármúzeumot hoz létre a községi szőlőhegyen.

 

A gyűjteménytár a pár évvel ezelőtt létesített, ugyancsak az Agrárminisztérium által támogatott gyümölcsfeldolgozó bemutató tér szomszédságában, a falu birtokában lévő Szőlészeti- Borászati Hagyományok Háza területén kap helyet – tudósít az InfoRégió.

Településünk vezetése küldetésének tekinti azt, hogy a múlt történelmi és természeti értékeit megőrizze az utókor számára, feltárja a hagyományokat, azokat életben tartsa, s megismertesse a mai nemzedékkel – mondta az indíttatásról Cserép Gábor polgármester. – A falunknak különleges természeti értékét jelenti a páratlan szép környezet, a jó minőségű termőföldjeink, s a zártkerti szőlőművelés, a borászat. Rezi egy zöldturisztikai kirándulóhely is, a lakóhelyünket körül­ölelő erdők biztosítják a tiszta levegőt, a rekreációs lehetőségeket. Mindez komoly turisztikai vonzerőt jelent, fontosnak tartjuk, hogy ebben a miliőben az ide látogatók is mind több ízelítőt kaphassanak a helytörténelmünkből.

Reziben a múlt században több kádárműhely is működött, a leghitelesebb megidézést jelenti, hogy egykoron helyben használt eszközök kerülhetnek kiállításra.

Önkormányzatunk egy teljes felszerelést megörökölt, ennek méltó elhelyezésére hozzuk létre itt a kádármúzeumot – folytatta a polgármester. – Bemutatásra kerülnek a hordókészítés eszközei, továbbá az összegyűjtött, múltat idéző, szőlőmunkákhoz, feldolgozáshoz használt dolgok. Egy olyan szakmának állítunk emléket, ami a legősibbek közé tartozik. A kádármesterség országszerte elterjedt és elismert foglalkozás volt, kiváltképp a történelmi borvidékeinken. Jól kereső iparosoknak mondhatták ők magukat egészen addig, míg a mára elterjedt gyáripari tárolóedények elkezdték felváltani a hordókat. Napjainkban mind ritkábban találkozhatunk ilyen mesteremberekkel.

A készülő kádármúzeum rövidesen átadásra kerülhet, felavatását is helyi hagyományőrző programhoz igazítják, s már az ünnepi műsorterv is körvonalazódott.

Tradicionális esemény nálunk a Szent Mihály-napi betakarító rendezvény, ehhez kapcsoljuk a kádármúzeum megnyitását szeptember 30-án vásárral, hálaadással, gyümölcsfeldolgozó munkával és gasztronómiai kínálattal együtt. Cél, a hagyományok előtérbe hozása, régi ízek felelevenítése, kóstoltatása, megszerettetése, régi praktikák mai konyhai viszonyok közti alkalmazása. Közreműködnek a helyi civil szervezetek, műsort adnak a helyi óvodások, iskolások, majd a program a Re-folk népzenekar előadásával zárul – sorolta a közelgő rendezvényre invitálóan Cserép Gábor polgármester.