Finom borok, ételek és szórakoztató műsorok kíséretében elstartolt a harmincadik Vonyarci Boros Forgatag. A vasárnapig tartó rendezvényre több ezer embert várnak a településen. A programokat kézműves- és kirakodóvásár is színesíti.
Vidám baráti társaságok, családok koccintottak egymással a borünnepen. Vadász László és testvérének családja Szombathelyről érkezett Vonyarcvashegyre. Nem először vannak itt: “Mindig megvannak a jellemző boraink, amiket megiszunk. Magában az egész vonyarci környék meg minden, amit szeretünk” – nyilatkozta.
A rendezvény szerdán nyitotta meg kapuit és vasárnapig várja a borkedvelőket.
“Csak abból tudunk erőt meríteni, amit átadunk a jövő nemzedéknek, vagy a mostani nemzedéknek, és ők azok, akik ezt a hagyományt ápolják és tovább is viszik” – Pali Róbert polgármester ezekkel a szavakkal utalt a hagyományőrzés, az emlékek megbecsülésének fontosságára.
“Ezt a pár napot, amit az egész év fáradalmainak a kipihenésére szántak, ennek minden egyes pillanatát szeretnék a legjobb színvonalas minőségben kihasználni. Ezek a programok, amik itt a mai nappal kezdődnek, ezek kiváló alkalmak arra, hogy tényleg minden percét kihasználják ennek az ittlétnek” – Kondákor József ceremóniamester a Da Bibere Zalai Borlovagrend részéről így ajánlotta a rendezvényt a pihenni vágyóknak, majd megnyitotta a XXX. Vonyarci Boros Forgatagot. A rendezvénytéren összesen tíz pavilonnál lehet kóstolni.
A termelők is alaposan felkészültek: nagyon sok féle bort hoztak a rendezvényre. Bár a megnyitó napján kissé hűvös volt az időjárás, az egyre melegedő estéken is a fröccs háttérbe szorulására számítanak. “Inkább jobban a tiszta borokat kedvelik a vendégek. Tehát kevesebb fröccs fog fogyni, inkább tisztán. Úgy gondolom, hogy inkább a száraz borok lesznek a favoritok, mint minden évben” – véli Papp Attila borász.
A kapható borok jól tükrözik a zalai arculatot: jellemzően fehérbort látni a poharakban. A jubiláló “forgatag” nélkül már elképzelhetetlen a vonyarci nyár. Ezt Osvald Bálint, a Vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója is megerősíti a Keszthelyi Televíziónak: “Vonyarcvashegy címerében is szerepel a szőlőtőke. Manapság azért már Vonyarcvashegy – ahogy a környező települések is – inkább a turizmusból él, mint a mezőgazdaságból, a szőlőgyümölcstermesztésből. De az emberek – úgy gondolom – még magukénak érzik egyrészt a bort, másrészt pedig ezeket a rendezvényeket is. Én úgy gondolom, hogy identitás- és közösségerősítő szerepe is van.”