Jövőre kapnak támogatást a falusi kisboltok (24.hu)

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata a kistelepülési üzletek támogatásáról. Eszerint a kormány egyetért azzal, hogy a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő hozzájárulás érdekében – a Magyar Falu Program keretében, pályázati formában – támogatásban részesüljenek. A pályázatot december közepéig írják ki, jövőre 8 milliárd forintot kaphatnak.

Az Orbán Viktor által aláírt határozat szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár bevonásával – kell gondoskodnia arról, hogy erre a célra 2023. évben legfeljebb 8 000 000 000 forinttöbbletforrás rendelkezésre álljon 2023. január 15-ig. Gyopáros Alpár feladata az lesz, hogy december 15-ig dolgozza ki a támogatás feltételeit, gondoskodjon a pályázat kiírásáról – írja a 24.hu.

A kormánybiztos hétfőn Ácsteszéren azt ígérte, hogy a pályázat néhány héten belül elindul, és a lehetőséggel minden olyan kisbolt élhet, amely 2000-nél kevesebb lakosú településen működik. Az elnyert összeg bér- és rezsiköltségre számolható majd el. Az állami hírügynökség szerint Gyopáros Alpár jelezte, hogy a pályázatok nem a Magyar Falu Program, hanem a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalán jelennek majd meg, az egyszerűsített dokumentumok kitöltéséhez nem kell szakértő, ezért a pályázatírás költsége nem lesz elszámolható. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt szerdán jelentette be a kisboltok támogatását, akkor azt mondta, még idén fizetni akarnak.