Jótékonysági Szilveszteri Regatta a Balatonon

A téli hajózás élménye mellett egy jótékony célt is támogatnak azok, akik neveznek a VII. Szilveszteri Regatta vitorlásversenyre. Az év utolsó napján hetedik alkalommal búcsúztatják az óévet versennyel a balatonlellei BL YachtClubban – a szervezők közleménye szerint. A szilveszteri megmérettetés lesz a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása, ugyanis december elején rendezték meg a Mikulás Regattát, ahol 22 egység szállt vízre.

(fotó: BL YachtClub)

 

Megmutatják, hogy a Balaton télen is hajózható

Lassan már meg sem lepődünk, amikor télvíz idején hajók lepik el a Balatonlelle előtti vízterületet. Nem lesz ez másképp az év utolsó napján sem.  A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei. A versenyek évről évre egyre népszerűbbek, és egyre több vitorlázó vesz részt rajtuk. Egyre több az éven át nyitva tartó kikötő, és az egész évben vízen tárolt hajó.

– Az időjárás előrejelzés alapján már most tisztán látszik, hogy az idei évben meg tudjuk rendezni a Szilveszteri Regattát, ugyanis biztosan nem fog befagyni a tó december végéig – mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője. „A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, de ez teljesen normális, tudjuk jól, hogy a téli vitorlás versenyzés nagyon időjárás függő” – tette hozzá.

(fotó: BL YachtClub)

 

Egy keszthelyi családot támogatnak a résztvevők

A szervezők minden óvintézkedést megtesznek azért, hogy a résztvevők biztonságban hajózhassanak, a versenyt indulása óta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja. Számtalan alkalommal párosítottak jótékony célt egy-egy versenyhez, az idei évben a BL YachtClub és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) egy Keszthelyen élő édesanyát és gyermekét szeretnék támogatni – minden résztvevő nevezési díjából 1 000 Ft-ot utalnak el a családnak.

– Személyesen ismerem a Keszthelyen élő Ricsi és Rita lehetetlen helyzetét, nagyon is valóság amit Ricsi anyukája, Rita leír. 0-24 órában csak Ricsire figyel, egyedül, önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe! – mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke, az akció megálmodója.

 

Start 10 órakor, nézőknek is lesz kaland

A verseny délelőtt 10 órakor indul, két futamban küzdenek majd egymással a versenyzők. A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket, sőt bárki vízre szállhat, hisz Luszi, a Balaton első egész évben működő hajójárata óránként sétahajózásra indul. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, vagy akár a vízre épített látvány szauna is.

 

A versenysorozat és a téli programok folytatása

A Téli Vitorlás Versenysorozat februárban folytatódik a Farsangi Regattával, majd márciusban jön a Tavaszi Regatta. Nem marad el a HidegenLégió téli vitorlás túrája sem, ami a Balaton téli oldalát hivatott testközelből bemutatni. Ezen kívül számos gasztronómiai programmal is készülnek az új évben, január elején jön a Déli Téli Party, január 25-én Zamárdiban folytatódik a Balatoni KÖR GasztroPiknik sorozata, és február elején ismét GasztroFarsang Balatonlellén.

(fotó: BL YachtClub)