Jótékonysági célt szolgált a 7. Szilveszteri Regatta (tvkeszthely.hu)

Egy súlyosan beteg keszthelyi kisfiúnak és családjának gyűjtöttek a 7. Szilveszteri Regattán Balatonlellén. A településen már hagyomány, hogy az év utolsó napján nagyszabású programsorozattal várják az érdeklődőket. Ennek része a vitorlásverseny, amely egyben a téli versenysorozat második állomása is.

Kedvező időjárási viszonyok között mérhették össze a tudásukat a Szilveszteri Regatta résztvevői. Ugyan a verseny rajtja egy órát késett a gyenge szél miatt, később már optimális körülmények között szállhattak vízre a vitorlázók. A 13 indulónak két futamban kellett teljesíteni a klasszikus háromszög pályát. A vitorlázók közül sokan nem először vettek részt a versenyen.

„Ebben az a jó, hogy a sok bejgli meg sok vacsora és ebéd után mindenki szeretne kiszabadulni egy kicsit, eljönni egy kicsit kiszellőztetni ezt a dolgot. Ezt egy versennyel ötvözve egy jó hajóval élvezetes a dolog és jól érezzük magunkat” – mondta a Raficca kormányosa, Király Zsolt.

A verseny a sport népszerűsítése és a szórakozás mellett jótékony célt is szolgált. A szervezők ugyanis a keszthelyi Ricsike és édesanyja megsegítésére ajánlották fel a nevezési díj egy részét.

Ricsike 2005-ben súlyos oxigénhiánnyal, halva született. Általános idegrendszeri károsodása miatt a család svájci frank alapú hitelt vett fel a gyermek őssejt kezelésére. Az akkor tíz millió forintos hitelt már nem tudják törleszteni, jelenleg mintegy 27 millió forintot követel tőlük a bank. A gyűjtés azt a célt szolgálja, hogy a család megtarthassa azt a lakást, amelyben jelenleg élnek.A BL Yacht Klub a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával karöltve szervezte meg a futamot immár hetedik alkalommal.

„A téli vitorlázás – azt szoktuk mondani, hogy pontosan ugyanolyan mint a nyári. Egyetlen egy dologra kell odafigyelni, azaz nem is egyre, hanem ez több dolog lesz. Nagyon fontos a mentőmellény viselése, nagyon fontos az, hogy rétegesen öltözködjünk és nagyon fontos, hogy a hajó megfelelő felkészültséggel legyen műszakilag, tehát, hogy ne kerülhessünk vészhelyzetbe vagy bajba” – tájékoztatott Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yacht Club vezetője.

A futam mellett kísérőprogamok is várták a versenyzőket és az érdeklődőket egyaránt. A korcsolyapályán a csúszkálás mellett jégkorongozásra is volt lehetőségük a téli sportok szerelmeseinek – a Keszthelyi TV híradása szerint.

.