Jön a túraszezon, erre kell figyelni (atv.hu)

Szakadékba esett egy férfi a Bakonyban – a szerencsétlenül járt túrázón a kutatómentők segítettek a hétvégén. Alig több mint egy hete egy 15 éves fiú zuhant egy repedésbe a Balaton-felvidéken, súlyos sérüléseket szerzett. A szakemberek szerint sokan rosszul mérik fel a képességeiket, ezért kerülnek bajba.

Alig tíz napja Bakonynána közelében kellett egy 15 éves fiún segíteni, aki súlyosan megsérült, amikor egy 8-10 méteres szakadékba csúszott. Ezt a helyet a tűzoltók már kiemelt figyelemmel kísérik.

„A Római-fürdőt itt a Bakonyban már kiemelt kockázati helyszínként kezeljük” – mondta Híradónknak Helt Ákos. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelem szóvivője szerint a zirci, a pétfürdői és a veszprémi tűzoltók rendszeresen tartanak gyakorlatokat, mivel nagyjából félévente előfordul, hogy túrázókat kell menteniük.

A hétvégén Szentgál és Bánd között egy 15 méteres szakadékba zuhant egy férfi. A tapasztalt túrázók azt mondják, hogy a cipőn múlik a legtöbb.

„Mindig oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan öltözünk fel, milyen lábbelit húzunk fel, ez nagyon fontos: mindig csúszásgátló cipőben közlekedjünk”– jegyezte meg Bite Zoltán, túravezető.

A Veszprém megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai kutyákkal segítenek megtalálni a sérülteket, majd a mentőkkel közösen hozzák ki a veszélyes helyekről.

A szakadékokkal, patakmedrekkel nehezített terepen a mentő egységek is nehezebben mozognak, emiatt a sérültnek az átlagosnál többet kell várni, amíg megérkezik a segítség.

A teljes cikk videóval itt található.