Jogtalanul szedték a strandbelépőt a badacsonytomaji strandon (24.hu)

Több mint egy évtizeden keresztül jutott jelentős bevételhez a badacsonytomaji önkormányzat a strandon szedett belépőjegyekből, miközben a partszakasz valójában nem a város tulajdona. A 24.hu információja szerint az önkormányzat csak az idei szezon előtt rendezte a jogi viszonyokat, és kötött megállapodást a terület használatára.

(Nyilván a tulajdonos tudtával használta és gondozta a területet az önkormányzat. Más balatoni strandoknál  is előfordult, hogy az elmúlt évek nagy strand-tenderei kapcsán észlelték, rendezni kell a tulajdonviszonyokat, ha pályázni akarnak támogatásért – a szerk.)

.

A badacsonytomaji strand területe tulajdonjogilag két, a vízparttal párhuzamosan elnyúló, nagyjából egyenlő nagyságú ingatlanból tevődik össze. Az önkormányzat tulajdonában csak a tóval nem érintkező rész van, a vízpart nagyjából 5000 négyzetméteres szakasza viszont az államé. Ez a területrész a földhivatali nyilvántartás szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van – írja a 24.hu.

A strandon évek óta 700 forint a napi felnőtt belépőjegy ára, ami nem sorolható az olcsóbbak közé. A strand bevételei a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folynak be, az önkormányzat cége 2005 óta üzemelteti a fürdőt.

A portál kérdésére Krisztin N. László polgármester sajtóirodája lényegében elismerte, hogy 12 éven keresztül jogalap nélkül szedtek pénzt a fürdőzőktől. A válaszlevél arra azonban nem tért ki, hogyan feledkezhettek meg a szerződésről.

A hivatal azt írta, hogy a településnek 1998-tól 2008. december 31-ig volt bérleti szerződése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (KDTVÍZIG), ennek megújítására viszont csak tavaly december 2-án került sor. Az önkormányzatnak az új, 15 évre szóló megállapodás alapján az állami ingatlanra évente mindössze 1,3 millió forintos díjat kell fizetnie.

A portál felkereste a KDTVÍZIG-et is, hogy kiderítse, tavaly melyik fél kezdeményezte az új megállapodást, illetve hogy kérnek-e kompenzációt az elmaradt bérleti díjakért, választ azonban egyelőre nem kaptak.