Jó lehet az idei évjárat Somlón (veol.hu)

A 2020-as év csapadék szempontjából nagyon kiegyenlítetlen, hőmérséklet szempontjából viszont rendkívül kiegyensúlyozott volt. Lesznek szép borok, különösen a korábban érő fajták között.

Egészen nyár közepéig nem esett érdemleges mennyiségű eső. A fiatal szőlők ezt nagyon megsínylették. A termőszőlőknél szerencsére nem okozott nagyobb gondot a csapadékhiány, mert a gyökereik olyan mélyre nyúlnak, hogy onnan mindig tudnak vizet felvenni. Aztán a nyár közepén megjött az eső is – mondta el a veol.hu-nak Barcza Bálint borász.

Hozzátette, hogy az idei évjárat szempontjából nagyon szerencsés tényező, hogy egész évben szinte alig voltak hőségnapok.

Kifejtette: arra számított, hogy a 2013-as évhez lesz hasonló az idei, amikor nagyon jól megmaradtak a savak, nem kellett kapkodni a szürettel sem, mert ősszel szépen lelassult a cukortermelése a szőlőnek – vélekedett Barcza Bálint.

Majd kissé csalódottan tette hozzá, hogy az ősszel érkező rendkívül erőteljes lehűlés megállította a szőlő érését, a rengeteg csapadék pedig a szőlő egészségi állapotára volt negatív hatással. Szerinte összességében elmondható, hogy nagyon jó savak lesznek, de cukortartalom szempontjából lehetett volna jobb is az idei év, legalábbis a később érő fajtáknál mindenképpen.

A borász szerint nagyon hektikus az egész év érés és szüret szempontjából is.