Jelentősen megdrágult itthon a nyaralás (atv.hu)

10 százalékkal emelkedtek a magyar szállodák árai, és a magán szállásadók is drágábban adják ki apartmanjaikat, vendégházaikat, mint tavaly. Ennek ellenére már szinte teljesen megteltek a balatoni szállások az augusztus 20-i hosszú hétvégére. De népszerűek a Tisza tó melletti szálláshelyek, a fürdővárosok, Eger és Sopron is. Budapesten viszont szinte alig van külföldi turista. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint jövő tavaszig ez valószínűleg már így is marad.


Noha a hazai idegenforgalom május végén újraindult, és azóta szárnyal, Budapest a külföldi turisták nélkül továbbra sem tud talpra állni.

Flesch Tamás szerint egyszámjegyű a foglaltság a városban és leghamarabb is csak jövő tavasszal térhetnek vissza Budapestre a turisták. A külföldi vendégek hiányát viszont nem kompenzálja a belföldi kereslet – tette hozzá. A tavalyi 500 milliárd forintos kereskedelmi vendéglátóhelyek árbevételének a felét külföldi vendégéjszakák adták, „úgyhogy nem hogy nem kompenzálni nem lehet, a közelébe se lehet jutni” – fogalmazott Híradónknak a Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Közben a szállodai szobák ára országszerte átlagosan 10 százalékkal emelkedett. A Flesch Tamás szerint ennek oka a munkabérek és az alapanyagok árának növekedésében és nem a koronavírusban keresendő.

Ha Booking.com-on szeretnénk szállást foglalni, vegyes árkategóriákkal találhatjuk magunkat szembe. Három napra, az augusztus 20-i hétvégén két fő részére Hévízen van szoba 290 ezerért, de van 50 ezeréért is. Budapesten pedig ugyanerre az időszakra szintén 40 ezertől 180 ezerig lehet találni szállást.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró a szállásfoglaló portálok algoritmusának működését az ATV Híradónak úgy magyarázta:

minél népszerűbb egy hely, annál több a látogató, és minél több a látogató, annál magasabbra lehet tornázni az árakat.
Hangsúlyozta ugyanakkor: egy-egy magas ár alapján nem lehet általánosítani. Bár vannak olyan szolgáltatók, akik az elmúlt időszak lemaradását próbálva behozni, felnyomják az árakat, de ez nem feltétlenül vonatkozik egységesen mindenkire – magyarázta.

A balatonfenyvesi Famvarga Apartmanház tulajdonosa viszont valóban az árak emelésére kényszerült. „Muszáj volt emelni, mert április-május-júniusban, szinte senki sem volt az apartman házakban. Szinte az egész Balaton üres volt” – magyarázta híradónknak Varga Balázs. Ők a szolgáltatások fejlesztésével, minőségjavítással próbálja kompenzálni a magasabb árakat.

A balatoni éttermekben és büfékben is nőttek az árak.

A drágulás ellenére azonban az augusztusi 20-i hosszú hétvégére balatoni szállást már nehéz találni. A becslések szerint ekkor rekordszámú turista látogat majd el a tóhoz és várhatóan megdőlhet a tavalyi rekord – olvasható az atv.hu-n.