Jelentős elismerést kapott Csopak önkormányzata (veol.hu)

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az elismeréseket 2006 óta olyan településeknek adományozza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal, a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. A díját október 19-én adták át a Parlament Vadásztermében.

Csopak az 5000 fő alatti települések között részesült az elismerésben, melyet Ambrus Tibor polgármester és Szántód Anita jegyző vett át. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy Csopakon fontos szempontot képvisel a védőoltások és az iskolakezdési támogatás az általános, közép- és felsőfokú intézményben tanulók részére.

Ebben az évben létrehozták az Egészséges Csopakért Programot, melynek fókuszpontjában a prevenció és az egészség megőrzése áll. Elsődleges célja a betegségek kezelésével szemben azok megelőzése, s amennyiben mégis kialakult már valamely betegség, a cél annak mielőbbi felismerése célzott szűrővizsgálatok segítségével.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy a nem kötelező védőoltásokat (bárányhimlő elleni, a csecsemők vírusos hasmenése elleni, a 12 éves fiúk HPV elleni, a 8. osztályosok, illetve csecsemők agyhártyagyulladás elleni és a 65 év felettiek tüdőgyulladás elleni védőoltást) térítésmentesen biztosítja a szociális keret terhére.

Komplex egészségnapot tar­tanak a prevenció jegyében, évente két alkalommal. Számos sportolási lehetőség van a településen belül, az év folyamán pedig több, egészséggel kapcsolatos szakmai előadást tartanak – számol be a veol.hu.