Jégbe álmodott világ Vonyarcvashegyen (fotók)

A jégszobrászatnak is kedvez a hideg időjárás a Balatonnál. A vastagra hízott jég kiválóan alkalmas a megmunkálásra, Vonyarcvashegyen pedig gyorsan ki is használják a lehetőséget, a hétvégén zajló, Jégrandi elnevezésű rendezvényen, melyet az önkormányzat és a helyi turisztikai egyesület szervezett, a II. Jégszobrász Művésztelep is helyet kapott a Lidó strandon.

Vonyarcvashegyen 2012-ben szerveztek először jégszobrász művésztelepet, utána hosszú szünet után idén másodszor. Ennek prózai oka van, a jégszobrászathoz megfelelő alapanyagra, tömbösödött jégre van szükség, amihez – természetes körülmények között – hosszan tartó hideg kell. Az előző években az időjárás nem tette lehetővé a művésztelep megnyitását, a mostani fagyos idő azonban ideális ehhez – mondta a hirbalaton.hu kérdésére Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó és szobrász, a telep vezetője, aki egyébként a település köztéri szobrainak tervezője és többségének alkotója is.

A telep meghívásos alapon működik, idén nyolcan vesznek részt rajta. A helyiek mellett Cserszegtomajról és Nagykanizsáról érkeztek alkotók, akiknek képzelete szabadon szárnyalhat a témát illetően. A Balaton jegéből kivágott tömbökből így a legkülönbözőbb figurák születnek. A munka nagy odafigyelést és hozzáértést igényel, hiszen a motorfűrésszel, maróval nincs egyszerű dolguk a művészeknek.

Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a résztvevők, mind pedig a látogatók részéről nagy az érdeklődés, ezért felmerült az a gondolat is, hogy megfelelő időjárási körülmények esetén a jövőben akár önálló rendezvényként is szerveznek jégszobrász művésztelepet.

Egyelőre azonban még az idei programra koncentrálnak a szervezők, hiszen a Jégrandi és benne a II. Jégszobrász Művésztelep ma késő délutánig tart Vonyarcvashegyen.

(Fotók: Pálfi Sándor és Illés Tamás)

jeges4

Fotó: Pálfi Sándor

jeges3

Fotó: Pálfi Sándor

Fotó: Pálfi Sándor
Fotó: Pálfi Sándor

 

Fotó: Illés Tamás
Fotó: Illés Tamás

 

(10:20)