Járványügyi protokollal indul a tanév a keszthelyi iskolákban (TV Keszthely)

Sokkal több feladat vár az intézményekben dolgozókra és a tanulókra a koronavírus járvány elleni védekezés miatt a 2020/21-es tanévben. Nagyobb odafigyeléssel kell a mindennapokat élni. Az iskolák időben megkapták az iskolakezdési járványügyi protokollt Keszthelyen is. 

Én azt gondolom,hogy nem lehetetlen elvárások – persze én könnyen beszélek mert nem több ezres iskolát képviselek,hanem kis iskola vagyunk viszonylag kis létszámú osztályokkal. Az alsó tagozatosokkal, a kicsikkel a távolságtartást lehetetlen lesz betartani. Mert ha el is várom tőle a távolságtartást, amikor én hátat fordítok biztosan, hogy kezet fognak, játszanak együtt, olvasgatnak együtt, hajolgatnak egy-egy könyv fölé. A nagyobbaknak nyilván értelmesen meg lehet beszélni, ők maguk is figyelnek rá.

– mondta a TV Keszthelynek a Család Általános Iskola igazgatója, Molnár Zsuzsanna. Hozzátette: a csengetési rend átszervezésével, a termek elrendezésével és a kézmosók felszereltségével, fertőtlenítőkkel megelőzhető a betegség terjedése. Az iskolák kidolgozták a saját protokolljukat ami szerint az előírások könnyebben betarthatóak.

Az Egry József Általános Iskolában az alsó és a felső tagozatot amilyen módon tudják, elkülönítik. Ez jelent fizikális elkülönítést,tehát az alsó tagozatosok a földszinten lesznek, a felső tagozaté lesz az 1. és a 2. emelet – mondta el Tóth Éva az iskola igazgatója.

Az alsó tagozat saját működési rendet dolgoz ki. Ez jelenti, mondjuk a szünetek elcsúsztatását, az ebédelésre jobban odafigyelünk,hogy csak egy-egy évfolyam legyen az ebédlőben,  a felső tagozatban a legnagyobb változás az lesz, hogy a gyerekek osztálytermekben fognak maradni.”

– adott tájékoztatást az igazgató.

Varga Gábor a Vajda János Gimnázium igazgatója azt mondta: minden biztonsági intézkedést előkészítettek és mindent óvintézkedést megtettek a biztonságos oktatáshoz. Augusztus hónapban az iskola valamennyi helyiségében fertőtlenítő takarítást végeztek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásával a tanév közbeni teendőket a járvány egészségügyi irányelvek szerint végzik a gimnáziumban is.

Ezek közül gyakorlatilag a legfontosabb és erre helyezzük a hangsúlyt a személyes higiénia betartatása a gyerekkel. Itt van egy köhögési etikett, köhögés,tüsszentés esetén az alapos kézmosásra való felhívás, a tantermek megfelelő szellőztetése. Ezek tulajdonképpen azok az intézkedések amelyeket a tanulók részéről folyamatosan fogunk kérni az év folyamán. Természetesen ehhez még további intézkedések is járulnak. A beléptető helyiségekben illetve a terekben adagolós kézfertőtlenítő lehetőség van.

– mondta az igazgató.

Az óraközi szünetekben is fertőtleníteni kell az iskolákban. A szájmaszk használata a tanulóknak nem kötelező. Azonban a szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.