Járványügyi ellenőrzés a balatonföldvári IRIS Ápolási Intézetben (mti)

Ellenőrzést tartottak a Somogy Megyei Kormányhivatal járványügyi munkatársai a balatonföldvári IRIS Ápolási Intézetben szerdán, ahol eddig nem történt megbetegedés, és a felvételi zárlatot is feloldották már.

A szakemberek a fertőtlenítőszereket, az eljárásrendet, az izolációs helyiségeket és egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a dolgozók részt vettek-e a szükséges képzéseken.

Kelemen Zoltán orvos, az intézet ügyvezetője újságírókkal a helyszínen azt közölte: a létesítményben 199, főként krónikus, súlyos beteget ápolnak, ellátásukat több mint 80 dolgozójukból naponta 45 végzi.

Átszervezés, izolációs szobák kialakítása, megfelelő mennyiségű védőeszköz és fertőtlenítőszerek, koronavírus-tesztek beszerzése vált szükségessé az elmúlt időszakban ahhoz, hogy a koronavírus ne tudjon bejutni az épületbe – jegyezte meg.

Kelemen Zoltán elmondta: korábban felvételi zárlat volt az intézetben, ezt már feloldották, azzal a feltétellel, hogy újabb beteget csak akkor fogadnak, ha két koronavírus-tesztje is negatív eredményt mutat.

A dolgozókat is szűrték, az intézményben még sem koronavírus-beteg, sem fertőzött, sem fertőzésgyanús ember nem volt – hangoztatta. Szólt arról, hogy a honvédség szerdán, a járványügyi ellenőrzés előtt fertőtlenített a létesítményben.