Járványhelyzet ide vagy oda, több autópályamatrica fogy (tvkeszthely.hu)

Az előző évekhez képest mintegy háromszor annyi éves pályamatricát adtak el erre az évre. Az előértékesítés már december elején megkezdődött, a megyematricák és az éves vignetták a legnépszerűbbek. “Azt gondolom, hogy az emberek pozitívan tekintenek előre az évre és úgy gondolják, hogy fognak utazni – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója. Újabb Keszthely-térségi utak váltak fizetőssé. A tavalyi éves matricák január végéig érvényesek!

 

Decemberben az ország minden benzinkútján megnő a kereslet az autópálya matricák iránt. Az előértékesítés során jellemzően a következő évi megyematricákat és az éves vignettákat keresik a gépjárművezetők. Ugyan ezeknek a matricáknak a lejárati ideje január 31-e, az autósok igyekeznek időben gondoskodni a következő évi autópálya-használati jogosultságukról. A NÚSZ és a viszonteladók is felhívják a figyelmet a körültekintő vásárlásra és a gépjárműadatok helyes megadására.

„Sajnos minden évben rengetegszer elmondjuk, hogy mire figyeljenek oda, de még mindig rengetegszer előfordul. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzék és jól ellenőrizzék a rendszámot, a felségjelzést, illetve az időtartamot. Utána mi itt a töltőállomáson, illetve mindegyik töltőállomáson a vásárlást követő 10 percen belül tudunk sztornózni, utána nálunk ez már nem lehetséges” – mondta Tüskés Viktória, a Tele-Tank töltőállomás-kezelője.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató honlapján online vásárlásra is van lehetőség, itt a hibázás esélye szinte nullára csökken. A vásárlást megelőzően ugyanis regisztráció szükséges, ahol a gépjármű adatait is meg kell adni. Ezt a rendszer elmenti, így a további vásárlások során már nem kell beírni a rendszámot. Emellett az online vásárlóknak kényelmi díjat sem kell fizetniük. Ez fontos szempont lehet, hiszen az idei évtől 3,9%-kal drágultak a matricák, ennek oka az a kormányrendelet, amely előírja az inflációkövető emelést a vignetták tekintetében is. Az idei szezonban jóval többen váltottak éves és megyematricát, mint az előző években.

„Azt látjuk, hogy jóval népszerűbbek, mint egy évvel korábban, ami meglepő is lehet, hiszen mégiscsak egy járványhelyzetben vagyunk benne. Ennek ellenére már az első napon közel háromszorosát adtuk el annak a matricamennyiségnek, amennyit egy évvel korábban. Az látható egyébként, hogy egész 2020-ban a járványhelyzet ellenére ez a két matricatípus volt, ami mindvégig meghaladta a 2019-es eladási adatokat” – tájékoztatott Bartal Tamás vezérigazgató.

Január elsejétől több útszakasz is fizetőssé vált, ez most a Keszthely környékieket is érinti. Ez év első napjától ugyanis csak érvényes matricával lehet használni az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Hollád közötti szakaszát. Fizetős lett többek között a Győr és Sopron közötti M85-ös autóút is.