Itt van a medvehagyma szezonja (tvkeszthely.hu)

Most van a szezonja a medvehagymának. A természetben, jobbára erdőkben is fellelhető növényt sokan előszeretettel gyűjtik, mivel számos pozitív élettani hatása van. Emellett két okból vigyázni is kell vele: egyrészt jogszabályok vonatkoznak a szedésére, másrészt könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.

A szerencsések akár egy ilyen nagy, medvehagymától dús területet is találhatnak a természetben. Egy Zalaszántóhoz közeli erdőben, egy patak mellett fedeztük fel ezt a lelőhelyet. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát ez a növény. Az enyhén savas talajt kedveli és vízközelben fordul elő sűrűbben. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, ezek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban pedig virágzik is. Most, március elején nagyon friss és zsenge. Rendkívül sokféle módon használható fel.

 

Azoknak is való, akik ódzkodnak a fokhagyma illatától

– A krémlevesektől elkezdve a pogácsában; szárítva, teaként; bárminek el lehet készíteni gyakorlatilag. Ugyanúgy működik majdnem, mint a mi magyar fokhagymánk. Hasonló a hatóanyag tartalma, viszont a kellemetlen illata – amit sokan nem kedvelnek a fokhagymában – a medvehagymában nem érvényesül, és ezért jobban fel lehet, könnyebben fel lehet talán használni, akik ódzkodnak a fokhagyma illatától – mondta Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta és természetgyógyász.

 

Nem védett növény, de védett helyen kell engedély

A medvehagyma nem számít védett növénynek, így állami tulajdonú erdőkben szabadon gyűjthető. Védett természeti területen viszont engedély kell a Természetvédelmi Hatóságtól. Kereskedelmi célra, nagyobb mennyiségű növény szedéséhez külön engedély szükséges. Ennek hiányában maximum kettő kilogrammot szedhet le egy személy, saját fogyasztási célra.

Gyűjtés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az az erdő részlet, az az erdőterület, ahova gyűjteni megyünk, az áll-e a természetvédelmi oltalom alatt. Természeti szempontból pedig az a kérdés, hogy milyen tulajdonviszonyok vannak azon az erdőterületen. Ugyanis ez a gyűjtési lehetőség ez 100 %-os állami tulajdonú erdő esetében áll fenn, és ebben az esetben is csak saját szükségletet kielégítő mértékben, ami 2 kg személyenként – ismertette a szabályokat Németh József, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

 

Gyógynövényként is ismert

A medvehagyma ebben az időszakban a legfinomabb és a hatóanyagtartalma is a legmagasabb. Gyógynövényként is ismert: kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, de krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Vérnyomáscsökkentő, vesetisztító hatása is van. Szedésekor vigyázni kell: sajnos könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező hatású. Annak ellenére nem árt az óvatosság, hogy az utóbbi növény később, várhatóan csak áprilisban hozza meg a leveleit- szól a Keszthelyi TV tudósítása.