Itt a lista: a Balaton körül is kóstolható az ország tortája

Idén Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával. Augusztus 19-től számos a Balaton a déli, és északi partján működő cukrászatok is kínálják a finomságokat. 

A “CURIOSITAS” – latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. Füredi Krisztiánt a fő összetevőket tekintve (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek.

A Szenivánéji álom – az ország cukormentes tortája 2020-ban. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Egyesülete pénteken közölte, augusztus 19-től több mint 300 cukrászdában kóstolhatjuk majd meg országszerte a két finomságot.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a listákon szereplő cukrászdák augusztus 19-20. között készítik a tortákat bizonyosan, ezt követően érdeklődjenek a cukrászdákban, hogy kaphatók-e a torták.

A Balaton északi partján az Ország Tortája kapható lesz Balatonakaliban a Fék Kávéházban,  az Amaretto Fagylaltozóban Balatonalmádiban, Balatongyörökön a Promenád Kávéházban, a balatonkenesei Eleven Cukrászatnál és G & D Kézműves Cukrászdában. Keszthelyen a Korzó Caféban, a Muskátli Cukrászdában, a Pálma Cukrászdában valamint a Sütiboltban. Szigligeten pedig a Szigligeti Vár Kávézóban.

A déli parti cukrászdák közül a balatonlellei Geleta Cukrászda és Márton Cukrászda, Siófokon pedig a Cafe Melba és a
Dinasztia Cukrászda árulja majd az Ország Tortáját.