Itt a családbarát szállodák új hivatalos védjegye (turizmus.com)

Az új értékelési rendszer a családbarát szállodákat három szinten különbözteti meg, a bronz a belépési, az ezüst a fejlett, az arany pedig az érett szintet jelöli, ugyanakkor már a belépési szinten is magas elvárásoknak kell megfelelni. Az alsópáhoki Kolping Hotel Family&Spa elsőként szerezte meg az arany minősítést.

Ahogy bővül a családos szegmenst kiszolgáló, hazai piaci szereplők száma, úgy mutatkoznak egyre nagyobb különbségek az általuk kínált szolgáltatások minőségében. Éppen ezért egységes, átlátható, fenntartható és fejleszthető értékelő rendszer létrehozását szorgalmazta a szolgáltató szektorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban, a Családbarát védjegy bevezetésének meghirdetésekor – olvasható a Turizmus.com magazinban megjelent cikkben.

Ezzel összhangban, hasonló célokért indult el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségén belül az projekt, mely – a Hotelstars szállodaminősítési rendszer analógiájára, azt kiegészítve – egységesítette a családbarát szálláshelyekre vonatkozó elvárásokat.

„A szövetségen belül fontosnak tartottuk, hogy „rendet tegyünk” a családbarát szolgáltatói szegmensben. A Magyar Turisztikai Ügynökség is szorgalmazta a lépést, így az európai példák tanulmányozása és többszörös szakmán belüli egyeztetés során létrejött az a 91 pontból álló kritériumrendszer, mely garanciát jelent a vendégek számára, és iránymutatásul szolgál a szálláshelyek felé” – nyilatkozta lapunknak Baldauf Csaba, az MSZÉSZ általános alelnöke, a Kolping Hotel Family&Spa igazgatója.

Átfogó szabályozás, három szinten

Az értékelési rendszer a szálloda teljes működésére és szemléletére kiterjed. A lokáció éppúgy fontos, mint a területen belüli biztonság, az adott szobaszámhoz tartozó babafelszerelés. a családi szobák, apartmanok száma és a kétágyas szobákhoz viszonyított aránya. A közösségi terekben, az étteremben és a wellnessben is fel kell készülni a fiatal vendégek kiszolgálására, családbarát stratégiával kell rendelkezni, szigorú előírások vonatkoznak az animációra, a játszószobára.

„Meghatároztuk azt is, hogy a vendégvélemény-oldalakon a családos vendégkör értékelésének milyen szintet kell elérnie” –hangsúlyozta a szakember, aki szerint az a legfontosabb, hogy a vendég ne csalódjon a minősített szálláshelyek szolgáltatásaiban.

A kritériumrendszer a családbarát szállodákat három szinten különbözteti meg, a bronz a belépési, az ezüst a fejlett, az arany pedig az érett szintet jelöli, ugyanakkor már a belépési szinten is magas elvárásoknak kell megfelelni. A wellness kritériumokhoz hasonlóan, itt is vannak kötelező és szabadon választható feltételek, melyek egyaránt előre mutatóak.

Az első fecskék

Az első, Arany fokozatú minősítést szerző szálláshely a Kolping Hotel Family&Spa volt. Az alsópáhoki szálloda élen jár a családok kiszolgálásában: megérkezéskor és távozáskor külön köszöntik a gyerekeket, a kicsik méretéhez igazított check-in hellyel rendelkeznek.

A cikk folytatása itt található.