Ismét Veszprém felett őrködik a királyi házaspár (vehir.hu)

Rövid időre eltűntek, de már ismét az eredeti helyükön állnak Szent István és Boldog Gizella szobrai a veszprémi Vár végében. Hamarosan bárki meglátogathatja őket, ráadásul apró, de lényeges változásokat is ki lehet majd szúrni a szobrokon.


A veszprémi várfokon 95 éve áll az első magyar királyi pár, Szent István király és felesége, Boldog Gizella szobra. A műremek Ispánky József szobrászművész első köztéri alkotása, 1938-ban helyezték ki a Vár utca végén található mellvédhez, ahonnan csodás kilátás nyílik a Benedek-hegyre és a Viaduktra. Azóta a szoborpár Veszprém szimbólumává vált – írja a vehir.hu.

A várnegyed megújítása során az alkotásról sem feledkeztek meg a szakemberek. A művet leemelték a helyéről, így a restaurátoroknak lehetősége nyílt a gyors állagromlásnak indult talapzatot megerősíteni. Erre azért volt szükség, mert korábban téglából építették meg, aminek a minősége a fagyás miatt megromlott, így szükségszerűvé vált a felújítása.

Mindezt Lelkes Márk, képzőművész mondta a Veszprémi Érsekség által indított Facebook-oldalon közzétett videóban. Ezen a közösségi oldalon egyébként naprakészen lehet végig követni a várnegyed felújítási munkálatait, nem csak a kulisszák mögötti képeken keresztül, hanem több esetben látványos videókon is.

Visszatérve a királyi házaspárra, a szobrokat megtisztították, kijavították a II. világháborúban szerzett lövésnyomokat, restaurálták mindkét tagot tetőtől talpig, valamint a hiányzó és sérült attribútumokat pótolták, javították.

Érdekesség, hogy az országalma keresztje hiányzott, archív fotók alapján rekonstruálták és pótolták, míg a korona keresztje törött, repedt volt, ezt is javították.

A munka végeztével a királyi pár visszakerült eredeti helyére, hogy újra Veszprém fölött őrködjenek.