Ismét lesz Agroturisztikai Találkozó Keszthelyen (Zalai Napló)

Georgikon-napok tudományos konferencia, Keszthelyi gazdászok találkozója, Ízek utcája, Zöld szív tanulmányi verseny. Néhány rendezvény a Keszthelyi agroturisztikai találkozó programjából, a sort azonban hosszasan lehetne folytatni. Tény, hogy szakmai találkozóktól kezdve a gasztronómiai bemutatókig, két napon át rengeteg érdekes program várja május 17–18-án a KATT résztvevőit.

 

A szervezők részéről dr. Szabó Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Keszthelyi Georgikon Campusának főigazgató-helyettese a Zalai Naplónak elmondta: a rendezvény több kiemelt részből áll. A keretein belül rendezik meg, azzal párhuzamosan zajlik a Georgikon-napok tudományos konferencia elnevezésű program, melynek idén már 65. alkalommal ad otthont a keszthelyi campus. A rendezvényt 1958-ban indította útjára az akkori Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia. A konferencia legfőbb célja, hogy a legújabb tudományos eredmények megvitatása mellett az új eljárások, eredmények gyakorlati alkalmazását is jelentősen megkönnyítsék. A 2024. évi konferencia kiemelt témája: a mesterséges intelligencia, mely a magyar gazdaság kitörési pontja lehet.

A Georgikon oktatási, fejlesztési és kutatási portfóliójához kapcsolódóan rendezzük meg a tudományos konferenciát, melyre mindazon kutatók, oktatók, hallgatók, doktoranduszok jelentkezését várjuk, akik az agrár- és környezettudományok témakörében szeretnének előadást tartani, a publikációs lehetőséget igénybe venni – fogalmazott.

A Keszthelyi agroturisztikai találkozót második alkalommal rendezik meg a Balaton-parti városban. Dr. Szabó Péter azt mondja, a „civil” érdeklődőkön kívül a Georgikon nagy családját várják a rendezvényekre.

A KATT keretében a termelői vásár – Ízek utcája is várja az érdeklődőket. A gasztronómiai kínálat tavaly nagy népszerűségnek örvendett, minden bizonnyal így lesz ez idén is.

A Keszthelyi agroturisztikai találkozó a térség mezőgazdasági termelői és helyi termék előállító vállalkozásai bemutatkozásának és piacra jutásának teret adó rendezvény, melynek célja a helyi gazdaság élénkítése, helyi élelmiszertermelés és -fogyasztás, a helyi megélhetés segítése, valamint lehetőséget biztosítani a termelők és fogyasztók közvetlen találkozásához – fogalmazott a főigazgató-helyettes.

A termelői vásár a mezőgazdasági termelésből származó termények, termékek bemutatásának fóruma, előtérbe helyezve az ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat. Ennek területén építik fel az Ízek utcáját, ahol a helyi kézműves termékeket előállító vállalkozások, magánszemélyek mutatkoznak be. Terveik szerint itt megjelennek a térség minőségi termékeiről ismert „mesterei”, valamint az egyetemen végzett, jelenleg hallgatók, oktatók, kutatók, dolgozók családi gazdaságai által előállított termékek.

Dr. Szabó Péter elmondta: a rendezvény programja során bemutatják a keszthelyi lovas hagyományokat, a városban nemesített burgonya- és szőlőfajtákat. A résztvevők előadásokat hallgathatnak az egészséges táplálkozásról, a kulturált bor- és pálinkafogyasztásról, a méhészetről. A programot kocsikázási, borkóstolási lehetőséggel, valamint kutyás őrző-védő bemutatóval, sportprogramokkal, koncertekkel színesítik.