Ismét értékelik a Bakony–Balaton Geoparkot (veol.hu)

A minőség megtartásának érdekében az UNESCO Globális Geoparkokat négy­évente újraértékelik, a Bakony–Balaton Geopark ismételt értékelése idén aktuális.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy terjedelmes angol nyelvű beszámolót kell készíteni a geopark elmúlt négy évének eredményeiről, tevékenységéről, majd nyáron az UNESCO által delegált két külföldi szakértő érkezik a területre, akik a helyszíneken győződnek meg a leírtak hitelességéről.

Az UNESCO ezzel az eljárással garantálja a minőséget, hiszen nem elég egyszer megszerezni ezt a címet és utána hátradőlni, hanem folyamatos aktivitásra készteti a geoparkokat. Ebben a hálózatban érdemes tagnak lenni, mert óriási láthatóságot biztosít ennek a területnek, ez a program feltette a geoturisztikai világtérképre a mi területünket is. Sokan érkeznek hozzánk kifejezetten azért, mert például az UNESCO weboldalán tudomást szereztek arról, hogy a Bakonyban és a Balaton-felvidéken egy nemzetközileg elismert geopark található – nyilatkozta Korbély Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Bakony–Balaton Geopark csoportvezetője.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton Geoparkot 2012-ben vették fel az UNESCO geopark hálózatába, amelynek közgyűlése 2015-ben arról határozott, hogy a világörökségi programhoz vagy az ember és bioszféra programhoz hasonlóan saját programjaként ismeri el a földtudományi és geopark programot.

A cikk folytatása itt található.