Irtózatos bírságot kapott a Balatonra egy év után visszatérő orvhorgász (pecaverzum.hu)

Két notórius orvhorgászt semmi sem tart vissza a Balatonon attól, hogy újra kiüljenek pecázni a partra. Mindkettőjüket horribilis bírságra büntették és hosszú évekre eltiltották a horgászattól, ők azonban erre fittyet hányva újra és újra megpróbáltak halat fogni. Cs. G. balatonlellei lakost 5,5 millió forintra büntették és 15 évre elvették az engedélyét, míg F. Gy. balatonfűzfői lakos a tavaly összeszedett 2,2 milliós büntetését fejelte meg most újabb 1,4 millióval – írja a pecaverzum.hu.

A kettő, mondhatni rettenthetetlen orvhorgásszal már számtalanszor meggyűlt a baja a balatoni halőröknek és a halgazdálkodási hatóságnak. Cs. G. balatonlellei lakost 5.488.789 forintos halvédelmi bírsággal és 180 hónap, azaz 15 évnyi horgászattól való eltiltással büntette meg a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság. Ezek a tételek hatszori elkövetésből jöttek össze, és mindegyik 2023-ban történt.

Cs. G.-nek tavaly áprilisban vonták be az állami jegyét, amiért a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Ezt követően augusztus 27. és október 28. között ötször kapták el a halőrök, a bírságok összege pedig egyre nőtt és halmozódott, így jött ki az 5,5 millió forint.

Cs. G. nem szándékozik kifizetni a summás összeget,  méghozzá a táplálékszerzésre mint emberi alapjogra hivatkozva.

A másik hírhedt orvhorgász F. Gy. Balatonfűzfőn lakik, és tavaly júniusig négyszeri elkövetésével 2.225.475 forintos fizetnivalót szedett össze, és 100 hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól.

Egy évig nem érkezett róla hír, azonban most újra elkapták, és komoly bírságot varrtak a nyakába ismét. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára pár napja felkerült halgazdálkodási hatósági határozatból kiderül, hogy idén április 23-án Balatonkenese térségében érték tetten a halőrök.

A többszörös eltiltás hatálya alatt, engedély nélkül horgászott és 2023-ban rekordbírsággal sújtott F. Gy.-t most sem kímélték, és 1.436.490 forintos halvédelmi bírsággal, valamint 54 hónapos horgászattól való eltiltással „díjazták” visszatérését.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Pecaverzum korábbi sajtómegkeresésére azt írta, amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra. Azt is közölték, hogy örökös eltiltás nincs a horgászatban, a halvédelmi bírságnak azonban van felső határa, ez 2 millió forint.

F. Gy. korábbi négy elkövetésének a története

F. Gy.-t már 2022 októberben eltiltották 9 hónapra a horgászattól, és kiszabtak vele szemben 82.500 forint halvédelmi bírságot, amiért június 2-án korábbi szabályszegése után engedély nélkül horgászott Balatonkenese térségében.

A renitens pecást ez egyáltalán nem rettentette el, és 2023-ban többször is újra elindult horgászni. Az ismertté vált szabálysértések sorát május 16-án folytatta, amikor Balatonkenese térségében eltiltás hatálya alatt egy időben négy bottal, engedély nélkül, behúzós módszerrel horgászott.

A halőrök megtették a helyszínen a szükséges intézkedéseket a többszörös szabályszegővel szemben, majd az ügyben a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság hozott elmarasztaló döntést.

A hatáság határozatának értelmében F. Gy.-t 203.750 forint halvédelmi bírsággal, valamint 14 hónapos horgászattól való eltiltással sújtották.

F. Gy. mit sem törődve a sorozatos elmarasztaló döntésekkel, 2023. június 7-én lapot kért 19-re, és nem kevesebb mint hat botot húzott be Balatonkenese térségében. Gondolta, ha lúd, akkor legyen kövér.

Azonban ezt az elvet nemcsak ő, hanem a Veszprém Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság is követte, amely 425.625 forinttal büntette, és további 20 hónapos eltiltást varrt F. Gy. nyakába.

Neki azonban úgy tűnik, semmi sem számít, és semmi sem tartja vissza a pecától, mert az elkövetés után 15 nappal később megint elkapták a halőrök helyileg ugyanott, Balatonkenese környékén.

F. Gy. tehát arra sem vette a fáradságot, hogy új placcot keressen magának, visszatért a tett színhelyére. 2023. június 22-én sem adta alább négy botnál, ismét elkapták, amiért 638.440 forint halvédelmi bírságot és 30 hónapos eltiltást érdemelt ki.

Ezt követően 2023. június 30-án Balatonkenese térségét választotta, öt bottal pecázott, és akkor sem úszta meg a halőri igazoltatást, így további 957.660 forinttal és 36 hónapos eltiltással növelte büntetéseinek mértékét.