Irodalom és gasztronómia – ismét Jókai-napok Balatonfüreden

A nagy, klasszikus és egyben szenvedélyes írónak állít ismét emléket a város a Jókai-napokkal. Irodalom és persze a gasztronómia jegyében zajlanak az események, mert hát hiába írt rengeteget, Jókainak sem csak az irodalomból állt az élet. Ebben az évben a Petőfi-bicentenárium apropóján, Jókai és a költő barátsága is előtérbe kerül és persze ezúttal is lesz bableves főzőverseny a Koloska völgyben.


A rendezvénysorozat (április 28-29.) díszvendége Kiskőrös, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum lesz. A Jókai Mór Emlékház udvarán rendezett megnyitón ezúttal Zalán Tibor költő olvassa fel az alkalomra írt versét – írják a város honlapján.

Bemutatják a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát, illetve Petőfi és Jókai barátságát feltáró frissen megjelent Jókai-kiskönyvet, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Jókai-szakértő közreműködésével. Este Zalán Tibor és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző közös irodalmi, zenés estjét láthatják az érdeklődők.

Szombaton a Jókai-napok emblematikus gasztronómiai eseménye, a Jókai-bableves főzőverseny lesz a főszereplő. A Koloska-völgyben több tucat csapat áll neki korán reggel a főzésnek, a legízletesebb bableves mellett a zsűri ebben az évben is kiválasztja a legötletesebb csapatnevet. A verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók is lesznek. A völgyet autóval csak a behajtási engedéllyel rendelkezők közelíthetik meg, az érdeklődők rendkívüli helyi járattal, gyalog vagy kerékpárral juthatnak el a helyszínre.

Vasárnap és hétfőn Jókai Múzeumi Majális, – érdemes a város kiállítótereit felkeresni. Az Arácsi Tájházban májusfaállítás lesz a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc Csoport közreműködésével. A megújult Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékezősétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel.

A Vaszary Galériában Bak Imre kiállítása búcsúzik, kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténészek közreműködésével. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak.

A város új kortárs képzőművészeti kiállítóterében, a Modern Műtárban pedig szintén tárlatvezetés várja az érdeklődőket.