Irodalom Éjszakája: háromnapos világirodalmi séta a veszprémi várban

Veszprémben különleges élményre számíthatnak az Irodalom Éjszakája látogatói: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által életre hívott Pannon Színitanoda (PASZTA) tanárai és hallgatói november 9-10-11-én három estén át 27 szerzőtől olvasnak fel műrészleteket a veszprémi vár hangulatos helyszínein. A kortárs világirodalom népszerűsítését zászlajára tűző esemény idei témája, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK – áll a szervezők közleményében. (A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.)

 

Az EKF-év számos programja valósult meg külföldi kulturális intézetekkel, nagykövetségekkel együttműködésben, de novemberben első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy egyetlen rendezvény keretében 27 ország kultúrájából kaphassanak ízelítőt az érdeklődők.

A röpke emberi létből nem távozhatunk jel nélkül, nyomot akarunk hagyni, amikor házat építünk, fát ültetünk, gyermeket szülünk vagy nemzünk, alkotunk, hídkorlátra kattintunk egy lakatot, fényképezünk, sírhelyet rendelünk, vagy bevéssük a fakéregbe a nevünk. De nyomot hagyunk akkor is, amikor nem szándékunk

− írja ajánlójában Nagy Gabriella, az Irodalom Éjszakája szövegkurátora, a Litera főszerkesztője.

A felolvasásokra három át napon 9 különböző helyszínen párhuzamosan kerül sor: mindenütt egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el félóránként. Az első felolvasás 19:00-kor, az utolsó 21.30-kor kezdődik, így egy este folyamán akár 6 különböző szöveg is meghallgatható. És ami a legfontosabb, mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez a látogatók nyomtatott térképet kapnak segítségül.

Az Irodalom Éjszakája új kontextusba helyezi az elhangzó műveket, hiszen a felolvasások hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő helyeken zajlanak. Veszprémben a Művészetek Háza Veszprém, a Laczkó Dezső Múzeum és az Érsekség egy-egy épülete, helyisége mellett olyan helyszínek is a világirodalom otthonává válnak 3 estére, mint a Városháza EKF-év keretében megújult kis házasságkötő terme vagy az Ablak a bablak vegán étterem és találkozóhely.

Ez a program „többféle módon hat a látogatók érzékeire: az elhangzó tartalom minőségével, a felolvasók egyedülálló teljesítményével és a gondosan kiválasztott helyszínek varázslatos hangulatával“ – invitál a rendezvényre Adéla Gálová projektvezető, a Cseh Centrum igazgatónője és az EUNIC Hungary soros elnöke.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. Az egynaposként indult Irodalom Éjszakája 2020-ban bővült 3 estés programmá. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Az eseményhez hagyományosan játék kapcsolódik, melyben a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játékszabályok és a megválaszolandó kérdések elérhetők lesznek az esemény weboldalán és a helyszíneken hozzáférhető térképes kalauzban.

Az Irodalom Éjszakája Veszprémben is figyelmet fordít az akadálymentességre: minden nap lesz 2 különböző, a hallássérült érdeklődők számára jelnyelvre tolmácsolt felolvasás, a mozgásukban korlátozott vendégeink pedig a programfüzetben és a rendezvény honlapján tájékozódhatnak arról, hogy mely helyszínek elérhetők a számukra. A rendezvény védnöke Fenyvesi Ottó költő, író, képzőművész, a Vár Ucca Műhely folyóirat főszerkesztője. Együttműködő partnerek: EUNIC Hungary, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, PASZTA.

 

Részletes program és információk:

https://www.irodalomejszakaja.hu

https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

https://www.facebook.com/events/2438554162974471/2438554169641137