Iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzatnál (24.hu)

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai feljelentés alapján kutatást tartottak, és iratokat foglaltak le a balatonföldvári önkormányzati hivatalban csütörtökön – derül ki az önkormányzat Facebook-oldaláról. A feljelentést ismeretlen tettes ellen tették hivatali helyzettel visszaélve elkövetett hivatali visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók a földvári kikötő előtti területtel kapcsolatos iratokat foglalták le – írja a 24.hu.

A helyi önkormányzat 2017 márciusában vásárolta meg a balatonföldvári kikötő egy részét a BAHART-tól: a 2230 négyzetméteres területet 8 millió forintért vette meg. Ez azt jelenti, hogy a Balatonföldvár egyik legértékesebb részén lévő területet 3587 forintos négyzetméteráron adta el a BAHART az önkormányzatnak.

A 24.hu szerint az üzlet már önmagában is nehezen érthető, főként annak fényében, hogy a BAHART Zrt. – miközben ott ad el területet – a balatonföldvári vitorláskikötő bővítését, fejlesztését tervezi. Ehhez a projekthez kapcsolódik egy közösségi célú épület, valamint parkolók építése, illetve a kikötőhöz vezető út kialakítása is. Ennek megépítése a BAHART feladata lesz. Ám a különleges tranzakció miatt már nem a saját területén, hanem önkormányzati birtokon láthat hozzá a munkához a cég.

A változás több üzletet is érintene a kikötő területén, a szóban forgó 20-as helyrajzi számú területen ugyanis jelenleg büfé, fagylaltozó és bazár is áll.

A fagyizó tulajdonosa a 24.hu-nak elmondta, jelenleg is sok per van függőben az önkormányzattal, mivel a polgármester, Holovits Huba közérdekre való hivatkozással szeretné kitenni a területről az üzleteket.

– Az egyik érintett kezdeményezte az önkormányzattal szembeni eljárást, ezek után mentek ki a rendőrök begyűjteni az iratokat. Az nonszensz, hogy az önkormányzat 8 millióért vásárol egy területet a BAHART-tól, majd egy évvel később már 5 millió forintot szed be a büfésektől ugyanezen a területen – mondja a fagyizó tulajdonosa, aki szerint az önkormányzat értékbecslője 10 millió forintra értékelte fel az üzleteket. Vagyis a hét építmény értéke összesen 70 millió forint az önkormányzat szerint, amire a fagyizós úgy reagált: ez ellentmond az önkormányzat 8 milliós ingatlanvásárlásának.

Az önkormányzat a honlapján arról ír, hogy a 20-as helyrajzi számon található üzlettulajdonosok, „akik aggályos körülmények között földhasználati jogot szereztek, továbbá 99 évre szóló bérleti szerződéssel rendelkeznek”, a kezdetektől fogva akadályozzák és próbálják ellehetetleníti a tervezett beruházást. Az önkormányzat szerint a feljelentés igazolja, hogy a területfejlesztés megakadályozása mögött vélhetően konkrét magánérdekek állnak, miközben a fejlesztés egyértelműen a település és a térség fejlődését, ezen keresztül Balatonföldvár város és a helyi közösség érdekeit szolgálja.

Az önkormányzat együttműködik a nyomozó hatósággal, mivel szerintük az ügyben minden intézkedés jogszerűen és a törvényeket betartva valósult meg az önkormányzat részéről.

“Ezzel együtt értetlenül állunk a várost érő folyamatos támadásokkal szemben különös tekintettel arra, hogy az érintettek a békés megegyezést és együttélést kommunikálják” – olvasható az önkormányzat honlapján.