Irányváltás az albérletpiacon – ennyiért lehet lakást bérelni a Balatoni körül

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy a Balaton körüli vármegyékben hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér. 

Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.”

Somogy vármegye

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Somogy vármegyét magában foglaló dél-dunántúli régióban egy év alatt 17,4 százalékkal, 2015-höz képest pedig 85,6 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.  A teljes kínálatban több mint 250 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 16 százalékos növekedést jelent. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 130 ezer forintot tett ki. A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 99 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Siófokon 132 ezer forint, Balatonszárszón 140 ezer forint, Zamárdiban 180 ezer forint, Balatonlellén pedig 450 ezer forint volt ugyanez.

Veszprém vármegye

A Veszprém vármegyét magában foglaló közép-dunántúli régióban egy év alatt 15 százalékkal, 2015-höz képest pedig 97,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.  A teljes kínálatban közel 200 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 5 százalékos csökkenésnek felel meg. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 160 ezer forintot tett ki.  A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 152 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Pápán 120 ezer forint, Tapolcán 133 ezer forint, Balatonfüreden 200 ezer forint, Balatonalmádiban pedig 312 ezer forint volt ugyanez.

Zala vármegye

A Zala vármegyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban egy év alatt 20 százalékkal, 2015-höz képest pedig 56,3 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.  A teljes kínálatban majdnem 100 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 29 százalékos növekedésnek felel meg. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 120 ezer forintot tett ki.  A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 140 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Nagykanizsán 80 ezer forint, Zalakaroson 100 ezer forint, Keszthelyen 135 ezer forint, Hévízen pedig 195 ezer forint volt ugyanez.