Intelligens tájak – Nemzetközi konferencia novemberben a Balaton-régió jövőjéről

Mi lehet a tudomány, a kreativitás és a közösségek szerepe az intelligens, fenntartható tájhasználatban a mai korban? Egyebek mellett erre is keresi a választ a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. November 9-11. között Veszprémben az Intelligens Tájak Nemzetközi Konferencia szervezői, a KÉK – Kortárs Építészeti Központ munkatársai és az együttműködő PAD Alapítvány szakemberei erre adnak különféle válaszokat úgy, hogy helyi, hazai és nemzetközi példákon keresztül tárják fel a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, kölcsönhatásait és módszereit, és ezek szerepét a Balaton-régió fejlődésében és jövőképében – olvasható a szervezők közleményében.

A Balaton-felvidéki lét a hazai kultúrában egyike a jó életről alkotott ideáloknak, miközben a mindennapi valóság sokkal árnyaltabb ennél. A táj egyediségéből és vonzerejéből adódó lehetőségekhez kihívások is párosulnak: ilyen az elmúlt évtizedekben a Balaton-parttól távolabb is megjelenő tömegturizmus, az egymás mellett létező sokszínű életmód-mintázatok és a belőlük fakadó konfliktusok és ingatlanpiaci feszültségek, vagy a változó éghajlat és életmódok hatása az ökológiai tájra, a hagyományos gazdálkodási formákra és gyakorlatokra, de legfőképpen a közösségekre.

A konferencia, amely a VEB2023 EKF program egyik szakmai záróeseménye, arra keresi a választ, hogy milyen lépések vezetnek egy regionális léptékű közös célrendszer kialakulásához, amelyet a helyi szereplők közösen támogatnak, és hogy ezek a szereplők hogyan tudnak eredményesen együttműködni. A szervezők célja, hogy bemutassák a kultúrtájat fenntartható módon alakító sikeres kezdeményezéseket, megszólaltassák a térség ökológiai és társadalmi folyamatait ismerő kutatóit és gazdasági szakembereit és a régió jövőjéről folyó párbeszédbe bevonják a változást lehetővé tevő helyi szereplőket.

A konferencia neves külföldi és a hazai előadói példaértékű, alkalmazható megoldásokat mutatnak be négy területről, melyek
• a fenntartható gazdaságiökoszisztéma-építés,
• a hétköznapi kultúra és életmódok,
• az adaptív tájmenedzsment,
• és a dinamikus örökség.

A térség közös, fenntartható jövőképének kialakításához érdemes olyan régióktól tanulni, amelyek mind stratégiaalkotás, mind megvalósítás terén előttünk járnak. Ezt támogatja a konferencia nemzetközi programja, miközben regionális és hazai kezdeményezések tudáscseréjére és értékes szakmai kapcsolatok építésére nyílik lehetőség.

Az előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, interaktív foglalkozások, kulturális programok és szakmai kirándulások lehetőséget adnak a résztvevőknek a közvetlenebb párbeszédre, az aktív közreműködésre.

A rendezvényt a szervezők mindazoknak ajánlják, akik tenni szeretnének a Balaton-felvidéki régió jövőjéért és akik nyitottak arra, hogy más térségek gyakorlataiból is tanuljanak.

A rendezvény Veszprémben, az Acticity Tánc és Mozgásművészeti Központban kerül megrendezésre. A részletes program a konferencia honlapján, a VEB2023 EKF honlapján és a Facebook-eseményben érhető el – áll a közleményben.