Ingatlanpiaci elemzések a Balaton körüli megyékről

A Balaton körüli megyékben külön-külön elemezte az elmúlt évek ingatlanpiaci tendenciáit az Ingatlan.com ingatlanhirdetési portál. Mindhárom – Veszprém, Somogy, Zala – megyét jelentős élénkülés, megtorpanás, és pörgős jövőkép is jellemzi – az összefoglalók szerint. A három megye legnagyobb áremelkedést produkáló települései: Alsóörs, Szántód és Gyenesdiás.  

 

Hol tart a Veszprém megyei lakáspiac? 

  • Élénkülés jellemezte az utóbbi 5-6 évben az országos, így a Veszprém megyei lakáspiacot is.
  • 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein átlagosan 158 százalékkal 452 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára.
  • Idén február végén az alsóörsi és tihanyi lakóingatlanok négyzetméterára 899 ezer, illetve 886 ezer forint volt. Ez Veszprémben 462 ezer forintot tett ki.
  • Bár a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése miatt megtorpant a fejlődés, a pandémia miatti bizonytalanság lecsengése után és az állami támogatások segítségével élénkülés várható a megyei lakáspiacon.

Alsóörs az élen:

Az ingatlan.com kínálati – medián – négyzetméterárak alapján készült elemzése szerint Veszprém megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein, például Alsóörsön, Tihanyban, Balatonfüreden, Balatonalmádiban az eladásra kínált lakások és házak medián négyzetméterára idén február végén 452 ezer forintot tett ki. Ez 2015 tavaszához képest 158 százalékos emelkedést jelent. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

A legnagyobb áremelkedést Alsóörs produkálta: a népszerű településen az eladó ingatlanok négyzetméterét 899 ezer forintért kínálták. Ez pedig jelentős, 345 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös szintekhez képest. Nagymértékű drágulást könyvelhetett még el Balatonalmádi és Várpalota is. A két említett városban 2015-höz képest 193, illetve 197 százalékos volt az emelkedés, ez Balatonalmádi esetében 638 ezer forintos négyzetméterárat jelentett, míg Várpalota esetében 333 ezret.

Alsóörs mellett Tihany is jelentős drágulást mutatott, itt 127 százalékos emelkedés mellett a négyzetméterárak 886 ezer forintra emelkedtek a kínálati piacon. Az ingatlan.com körképe szerint Veszprém megyében a vizsgált települések közül a legalacsonyabb – 207 ezer forintos – négyzetméter-árakkal Sümegen találkozhatnak a vásárlók, itt a növekedés 2015 óta 78 százalékos volt és a legkisebb mértékben is itt emelkedtek az ingatlanárak.

 

Hol tart a Somogy megyei lakáspiac? 

  • A Somogy megyei lakáspiacon jelentős változások következtek be az elmúlt években. 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városain és településein átlagosan 151 százalékkal 423 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára.
  • Idén február végén a kaposvári használt lakások és házak négyzetméterára 281 ezer forint volt. Szántódon ez közel 1,1 millió forintot tett ki. Míg Zamárdit és Siófokot 790 ezer, illetve 639 ezer forintos négyzetméterár jellemezte.

Szántód az élen:

Az ingatlan.com elemzése szerint Somogy megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein, például Siófokon, Kaposváron, Zamárdiban, Szántódon az eladásra kínált lakások és családi házak medián négyzetméterára idén február végén 423 ezer forintot tett ki. Ez 2015 elejéhez képest 151 százalékos emelkedést jelent. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Szántód az eladó lakóingatlanok tekintetében a legnagyobb áremelkedést produkálta a szóban forgó időszakban: idén februárban négyzetméterenként közel 1,1 millió forintért hirdették ezeket, ami jelentős, 309 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös szintekhez képest. Hasonló mértékű drágulást könyvelhetett még el Balatonföldvár: 206 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, amelyek így elérték a 612 ezer forintot.

Kaposváron, a megyeszékhelyen 102 százalékos növekedéssel 281 ezer forintra nőtt az eladásra kínált ingatlanok négyzetméterára. A már említett Szántód mellett Zamárdi is népszerű üdülőövezetnek számít a Balaton mellett, itt az árak – 145 százalékkal – 790 ezer forintra emelkedtek a kínálati piacon. Az ingatlan.com körképe szerint Somogy megyében a legalacsonyabb – 99 ezer forintos – négyzetméter-árakkal Karádon találkozhatnak a vásárlók. Itt a növekedés 2015 óta mindössze 16 százalékos volt, így a legkisebb mértékű emelkedés köthető a településhez.

 

Hol tart a Zala megyei lakáspiac? 

  • Élénkülés jellemezte az utóbbi 5-6 évben az országos, így a Zala megyei lakáspiacot is.
  • 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein átlagosan 96 százalékkal 334 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára.
  • Idén február végén a zalaegerszegi használt lakások és házak medián négyzetméterára 315 ezer forint volt. Hévízen ez 441 ezer forintot, Nagykanizsán 271 ezer forintot, Gyenesdiáson 473 ezer forintot tett ki. Ez utóbbi lett a vizsgált városok között a legdrágább zalai települése
  • Bár a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése miatt megtorpant a lakáspiaci fejlődés, de a pandémia miatti bizonytalanság lecsengése után, az állami támogatások segítségével élénkülés várható a megyei lakáspiacon, elsősorban az adásvételek száma növekedhet.

Gyenesdiás az élen:

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint Zala megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb városaiban és településein – például Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Hévízen, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson – az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén február végén 334 ezer forintot tett ki. Ez 2015 tavaszához képest 96 százalékos emelkedést jelent. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

A legmagasabb négyzetméterárak Gyenesdiást jellemezték február végén, a népszerű településen az eladó ingatlanok négyzetméterét 473 ezer forintért kínálták. Ez pedig jelentős, 137 százalékos emelkedést jelent a 2015-ös szintekhez képest. Hasonló mértékű drágulást – 147 százalékosat – könyvelhetett még el Cserszegtomaj is, ahol a négyzetméterárak elérték a 459 ezer forintot.

Zalaegerszegen 116 százalékos növekedéssel 315 ezer forintra nőtt az eladásra kínált ingatlanok négyzetméterára. Gyenesdiás és Cserszegtomaj mellett a százalékosan kimutatható legnagyobb növekedést Nagykanizsa érte el, ahol 134 százalékkal drágább lett ingatlant vásárolni, ez itt 271 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Míg százalékos emelkedésben nem ugrik ki a hévízi ingatlanok eredménye, ugyanis itt a növekedés 62 százalékos volt, de ez ebben a városban megyei szinten is magas, 441 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Az ingatlan.com körképében szereplő Zala megyei települések közül a legalacsonyabb – 196 ezer forintos – négyzetméter-árakkal Zalaszentgróton találkozhatnak a vásárlók, itt a növekedés 2015 óta 96 százalékos volt. A legkisebb mértékben egyébként Felsőpáhokban nőttek az eladásra kínált ingatlanok árai, itt négyzetméterenként 328 ezer forintért kínálják az ingatlanokat, ez a szóban forgó időtávon 67 százalékos emelkedést jelent.