Indulhat a voksturizmus: 47 településen, köztük balatoniakkal, időközi választás lesz (infostart.hu)

A voksturizmussal tömegeket megmozgató népi elfoglaltságról van szó, amely csak nagyon ritkán bizonyíthatóan törvényellenes. Kényes időszak kezdődik szeptember 6-án: időközi választási dömping veszi kezdetét Magyarországon. November végéig összesen 47 településen döntenek új vezető(k)ről. Köztük van Balatonszepezd, Balatonfűzfő, Szigliget, Balatonszemes – írja az infostart.hu.

 

Nem véletlenül ecsetelte hosszan az InfoRádió Aréna című műsorában a felszámolhatatlan voksturizmus problémáját Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda távozó elnöke, az Index rendőrségi források alapján most azt is feltárta, a 2019-es önkormányzati választások után 45 büntetőeljárás indult közokirat-hamisítás miatt – minden eljárást figyelembe véve 199.

  • Jelenleg pedig még mindig tart az eljárás 15 településen,
  • 17 ügy átkerült más hatósághoz,
  • 10 eljárás megszűnt,
  • egy feljelentést elutasítottak,
  • kettő pedig vádemelési szakaszba jutott.

A legtöbb nyomozás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zajlott, illetve zajlik, Gyagyapáti, Hajce, Hejőszalonta, Sima, Tomor és Nyésta is érintett. Utóbbi településen 27-ről hirtelen 98-ra nőtt a szavazók száma, “megfejtés” és végeredmény máig nincs, miközben a helyiek szerint 13-15 ember él a zsákfaluban életvitelszerűen.

A voksturizmusnak törvényi akadálya egyébként nem igazán van, ezért olyan bonyolult egy-egy ilyen eljárás, elég egy ingatlantulajdonos írásos hozzájárulása vagy egy érvényes bérleti szerződés, és papír birtokában máris szavazhat bárki bárhol.

 Nyésta mellett Várföldén, a dél-balatoni Kisberényben és Pettenden is megtörtént ez a “demográfiai csoda”, de több helyen nem fellebbezett senki a végeredmény kihirdetése után.

Egy évvel ezelőtt a voksturizmus miatt négy helyen is meg kellett ismételni a választást, mert idegenek szavazatai döntöttek – írja az infostart.hu.