Mától tilos az utcán élni (index.hu)

Október 15-én, hétfőn életbe lépett az új szabályozáscsomag, amely tiltja az életvitelszerű utcán lakást, azaz az utcai hajléktalanságot. A szabálysértési törvénybe csomagolt új jogszabály az egész országban tiltást vezet be, tehát már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem.

Aki pedig életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és a hatóságok felszólítása ellenére sem megy el onnan, az szabálysértést követ el.

A szankció szigorodott a korábbi hatályos szabályokhoz képest. Eddig “csak” közérdekű munkát szabhattak ki a hatóságok, és ha ezt nem vállalta a hajléktalan, akkor pénzbírságot kapott. Ha fél év alatt háromszor kapták el, akkor elzárás jött.

Az új szabály szerint első körben ugyanúgy közérdekű munka szabható ki, de ha a hajléktalan ezt nem vállalja, elzárás jön.

A köztéren élés miatt az új törvénytervezet szerint pénzbírság nem szabható ki, tettenéréskor helyszíni bírság kiszabásának nincs helye. Ha 90 napon belül három alkalommal is figyelmeztetniük kell a rendőröknek a hajléktalant, megindítják az eljárást ellene.

Megsemmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak. Az utolsó pillanatban történt módosítás szerint el lehet égetni a gyerekekről őrzött megkopott fotót is, bármit. Kártérítés nem jár, a hajléktalanoknak ugyanakkor nem kell megfizetniük a “tárolás és megsemmisítés indokolt költségeit”.

Az index.hu teljes cikke itt olvasható.