Illés Fanni: a győzelem sima volt, az oda vezető út viszont nem (tvkeszthely.hu)

Kemény munka és nagy bátorság kellet a paralimpiai arany megszerzéséhez – mondta televíziónknak Illés Fanni. A keszthelyi születésű úszó vasárnap 100 méteres mellúszásban diadalmaskodott Tokióban. Fanni szerint a győzelem sima volt, az oda vezető út viszont nem, rengeteget kellett küzdenie azért, hogy három sikertelen paralimpia után végre bajnok legyen. A friss győztes már nagyon várja, hogy hazatérhessen Rezibe.

17 év munkája van ebben az aranyéremben. Illés Fanni egy 22 méteres medencében kezdte, akkor még édesapja készítette fel. Az áttörést az hozta meg, amikor a Vasashoz került Szabó Álmos kezei alá. Fanni nagyon keményen készült a paralimpiára. A halasztás és a vállműtéte sem akadályozhatta meg abban, hogy győzzön – mondta el online videóinterjúban.  A 100 méteres mellúszás győztese felidézte, a dobogó legfelső fokán lepergett előtte az elmúlt idő. Szerinte szerencse és bátorság kellett, hogy győztesen jöjjön ki ebből.

„Nagyon-nagyon nehéz, nagyon mélyről jövök vissza. Egy évvel ezelőtt ilyenkor még nem is tudtam úszni, hiszen akkor ültem, felkötött karral. Ez tényleg nagyon jó érzés, hogy leküzdöttem mindent és mertem bátor lenni végig. Ezeken gondolkodtam ott, illetve hogy Álmossal megcsináltuk, az edzőmmel”

– mondta Illés Fanni.

Hozzátette, nem az aranyért úszott, nem akart magára még nagyobb terhet tenni, így is sokan fektettek le irányába magas elvárásokat. A döntőt felidézve elmondta, az utolsó 25 méteren kinézett oldalra és tudta, hogy már nem fogják megverni: „A győzelem az sima volt, az ami megelőzte, az az út nem volt sima. Nagyon sokszor beszéltem róla, hogy nekem ezt azért tényleg nem adta ingyen az élet. Rengeteget küzdöttem érte, rengetegszer jöttem ki szerencsétlenül szituációkból és három sikerestelen paralimpiai van mögöttem. Viszont mindig fel tudtam állni, bármilyen pofont kaptam, vagy mért rám az élet, álltam a sarat végig.”

Fanninak nagyon sokan gratuláltak, ami nagyon jó érzés számára. Tokióban még 400 méter gyorson és 100 méter háton indul. Szerinte ezekben a számokban már nem reális a döntő, de amiért jött, az már megvan. Szeptember 5-én érkezik meg majd Budapestre.

„Már nagyon várom, hogy haza menjek Rezibe és a családommal legyek, de valószínűleg ők fel fognak azért jönni. Szerintem a cicáimmal – nem tudom – talán egy hónap múlva találkozom legközelebb. Fél éve nem láttam őket, anyukám vigyázott rájuk, úgyhogy már azt is nagyon-nagyon várom”

– nyilatkozta a bajnok, a Keszthelyi TV híradása szerint.