Ikonikus, kör alakú, kupolás szentélyek – Kerektemplomok a Balatonnál (welovebalaton.hu)

A kerektemplomok mindig különleges szereplői a tájnak. A Balaton környékén hárommal is találkozhatunk: az ösküi kerektemplom már ezer éve őrzi a Bakony lábánál épült falut, a kallósdit a XIII. században emelték, a balatonfüredi pedig a római Pantheon mintájára készült.

 

A kerektemplom vagy körtemplom a centrális alaprajzú templomépületek hagyományos típusa, alaprajza többé-kevésbé kör alakú, teteje kupolával fedett. A rotunda nevet is használják rájuk, ez utóbbi azonban világi célú épület vagy helyiség is lehet – írja a welovebalaton.hu.

Ösküi kerektemplom

A 8-as út mellett, a Bakony lábánál található az ország egyik legrégebbi temploma. Több szempontból is nagyon különleges, az egyik a kora, amelyről nincsenek pontos adatok, de a művészettörténészek szerint a XI. században már állhatott. A korai román stílusban épült templom eredetéhez kapcsolódóan több elmélet született. Az egyik szerint az építés oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot. Egy másik elképzelés szerint egy régi római őrtorony állt itt, de elterjedt egy olyan téves magyarázat is, amely szerint a templom korábban mecset volt. Ez az elmélet egy tévesen elhelyezett tábla miatt terjedt el, ami a templom 1878-as felújításának állított emléket.

A templom átfogó, 1976-os kutatása során egyértelművé vált, hogy az épületet az Árpád-korban emelték. A helyreállításához kapcsolódó felmérés során kiderült az is, hogy a templom hajója nem kör alakú, hanem ovális, átmérője pedig csaknem 7 méter, a teteje kúp alakú lehetett. A kápolna 1725-ben katolikus templomként épült újjá, de a falu lakossága kinőtte, így alig több mint egy évszázad múlva új templom épült a településen.

A kerektemplom eredetileg egy kis magaslatra épült, de a dombot az 1872-ben megnyitott Székesfehérvár–Veszprém-vasútvonal miatt kettévágták, a sínek közvetlenül a kápolna mellett haladnak. A körtemplom történetéből érdemes kiemelni azt, hogy XV. századi kulcsát a veszprémi múzeumban őrzik, és egy filmben is szerepelt. Az 1969 és 1972 között sugárzott, Bors című magyar tévésorozat Szervezzünk anarchiát! című részében egy anarchisták által improvizált börtön helyszíne volt.

Kerektemplom, Balatonfüred

Balatonfüred vendégeit eleinte nem a Balaton, hanem a füredi szénsavas forrás és a település kitűnő klímája vonzotta. A „savanyúvízhez” járó nyaralók már a XVIII. század 50-es éveitől kezdve szerették volna, ha a fürdőtelepen épül egy katolikus kápolna.  (1761-ben már elkezdték egy kis templom építését, de ez túlságosan kicsinek bizonyult.) A kerektemplom építése végül 1841-ben indult meg, Fruhman Antal győri építész tervei alapján, aki a római Pantheont vette alapul a kör alakú kápolnához.

A főoltár képét az osztrák Henriette Kärling, a Krisztus a keresztfán című képet pedig Vaszary János festette.

A kis körtemplom felépítése 5 évig tartott, közben elfogyott a pénz, és a Tihanyi Bencés Apátságnak kölcsönt kellett felvennie a befejezéshez. A templom hamar a város emblematikus épületévé vált, kevés olyan füredi ajándéktárgy van, amin ne szerepelne.

Kallósdi kerektemplom (Szent Anna-kerektemplom)

Kallósd egy apró falu Zala megyében, Keszthelytől kb. 25 km-re, a kehidakustányi fürdőtől néhány km-re fekszik. A Szent Anna-templom egy erdő szélén, a temető területén található. 1260 körül épült, 1263-ban már Nagykalos falu Szent Miklósnak szentelt plébániatemplomaként említik. A török dúlások idején Kallósd elnéptelenedett, a körtemplomot csak a XVIII. század elején, a falu újbóli benépesülése idején szabadították ki a bozótból. Békási Imre kapornaki apát építette újjá 1740-ben.

A templom román stílusban épült, lőrésszerű ablakokkal. Keleti oldalához egy apszis kapcsolódik, a falu felől látható homlokzatát lizénák (a fal síkjából kiálló függőleges falsávok) díszítik, tornya faszerkezetes. Az 1800-as években előcsarnokkal bővítették, hogy több hívet tudjon befogadni, ezt azonban a felújítása során visszabontották, hogy a kerektemplom-forma hangsúlyosabb legyen.

A templom belső átmérője 5,8 méter. A falban gótikus ülőfülkék láthatók, a szentélyt csúcsíves diadalív választja el a hajótól, északi falán lépcső vezet a fából épített karzatra. Berendezés nincs a körtemplomban, az egyszerű oltárkép pedig a névadó Szent Annát ábrázolja. Ma már csak ritkán miséznek itt.