Így kell a Balatonnál jó áron nyaralót venni (likebalaton.hu)

Vajon mikor érdemes nyaralót venni a Balatonon? Tényleg olcsóbb télen? Bár a gyerekneveléshez és az ingatlaneladáshoz mindenki ért, a portál inkább megkérdezte két balatoni ingatlaniroda szakértőjét. Keszthelyi Adél, a Duna House keszthelyi irodájának vezetője és Bogdán Tamás, CasaNetwork vezető értékesítője Balatonalmádiból válaszolt.


 ‒ A nyaralási szezon előtt valóban magasabb a hétvégi házak, nyaralók ára, a szezon végén pedig olcsóbbak lesznek?

B.T. ‒ A Balaton partra jellemzően nincs szezon előtti és utáni árváltozás , az ingatlankereslet viszont tavasszal magasabb mint a szezon után. Aki tavasszal keres az már a nyáron szeretné élvezni a Balaton előnyeit.

K.A. ‒ Szezontól függő árváltozást mi sem tapasztalunk ezen a környéken, minden évszaknak megvan a maga varázsa. Ezenkívül Hévíz vonzása miatt mindig van kereső ügyfél. A nyaraló ára – csakúgy, mint a lakóingatlanok esetében csakis az eladó motiváltságától függ: milyen gyorsan szeretné eladni.

‒ Mit tehetek, ha éppen év végén dönt úgy a család, hogy a balatoni ház fenntartása helyett inkább másba fektetné annak az árát? Hogyan tudok emelni az értékén? Vannak erre trükkök?

B.T. ‒ Ha a család úgy dönt, hogy a balatoni házat el akarja adni, akkor az ingatlant fel kell készíteni az értékesítésre, árától vagy kondícióitól függetlenül annak érdekében, hogy az adott piaci helyzetben a lehető legjobb árat kapjuk érte. Ebben tud segíteni a Home Stager, aki kisebb átalakításokkal és átrendezéssel a vevő számára vonzóbbá teszi az ingatlant. Egy‒két iroda már rendelkezik ezzel a szolgáltatással mint például a Casanetwork.

K.A. ‒ Az ingatlan eladását nagyban segítik a szép, minőségi fotók is és ha rend van ingatlanban. Nyaralók esetében ezt könnyebb is elérni, hiszen nem állandó jelleggel lakott, könnyebb tisztán tartani, a kertet gondozni.

‒ Ha pedig venni szeretnék így karácsony tájékán, mire figyeljek? Például most minden szép, hófödte, csendes, de nem biztos, hogy ilyen nyugalmas lesz nyáron is a környék.

B.T. ‒ Az ingatlan értékesítőjének évszaktól függetlenül kell bemutatnia az eladó családi házat, nyaralót , mert így teljes körű tájékoztatást kapunk mindenről legyen az nyári szezon vagy a csendesebb téli időszak.

K.A. ‒ A helyi ingatlanos az ingatlan elhelyezkedésének a kiválasztásánál nagyon sokat tud segíteni, hiszen ott él, kiválóan ismeri a helyi adottságokat, a lokációt, az ingatlan adókat, üzleteket, éttermeket tud őszintén ajánlani, vagy akár orvost, tisztítót, kulcsmásolót. Többször kértek már segítséget, és szívesen, őszintén segítünk is, hiszen fordított helyzetben nekünk is jólesik, ha egy idegen városban tudjuk, merre induljunk.

A cikk folytatása itt található.