Időutazás Balatonfüreden

Balatonfüreden ezen a hétvégén rendezik meg a múltbéli hagyományok kulturális fesztiválját, a Romantikus Reformkor Fesztivált.  A rendezvénysorozat elsősorban a reformkor értékeire irányítja rá a figyelmet; az akkori irodalomra, zenére, színjátszásra, vagy a szeptember 17-i, szombati hintós, jelmezes felvonuláson például a korabeli öltözetekre. Idén több százan öltik magukra a korhű ruhákat.

A város 19. századi kulturális hagyományait felvonultató, számos kísérőprogrammal tarkított rendezvény ez alkalommal már három napos időutazásra várja a vendégeket.

A rutinos fesztiválozók már hetekkel ezelőtt méretre igazíttatták ruháikat, ám az utolsó percekben ocsúdóknak is segítséget nyújtanak a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban, ahol még számos ruha várja gazdáját.

A fesztivál egyik fénypontja a szombat esti reformkori bál, melyet az Anna Grand Hotelben tartanak. A szervezők komoly hangsúlyt fektetnek az összhangra, hogy szeptember 16 és 18 között igazi reformkori miliőt varázsoljanak a rendezvény helyszíneire. Természetesen az asztalokra is igyekeznek visszacsempészni a reformkor ízeit.

A bálozóknak mozaikolt malacterrinét tálalnak majd, tökmagos zsendicével, marinált lilahagymával és házi kenyérrel, főételnek lassan sült kacsamellet dinsztelt káposztával, vörösboros-chilis szilvával és szalonnás burgonya gombóccal, a desszert pedig málnás karamell szelet lesz diós grillázs morzsával. Minden fogáshoz ízletes balatoni borokat kínálnak.

Az éjféli büféasztalon szintén ínycsiklandozó étkek sorakoznak majd, így lesz velős csülökpörkölt knédlivel és hordós savanyúságokkal, zserbó, erdei gyümölcsös pite, kézműves sajtok és gyümölcsoázis.

A helyi éttermek külön menüsorral készülnek a hétvégére meg lehet majd kóstolni Jókai Mór vagy Laborfalvi Róza kedvence ételeit.

A fesztivál részletes programját itt olvashatják.

(10:44)