Időjárás, vízhelyzet a Balatonnál május közepén

Az elmúlt napokban a Balaton térségében több helyen is mértek 100 kilométer/órás szélerősséget, ami gondokat okozott. A következő héten is számítani kell szeles napokra, de nem ilyen viharosakra. Az esőzések hatására a vízszint május eleje óta 4 centimétert emelkedett. Jelenleg 121 centiméteres az átlagos vízállás. A víz hőmérséklete több mint 5 fokot hűlt az elmúlt napokban, jelenleg 9,2 fokos.

Nem is a medréből kilépő Balaton, hanem sokkal inkább a kidőlő fák okoztak gondot az elmúlt napokban Balatonmáriafürdőn – tájékoztatta Galácz György, a település polgármestere a hirbalaton.hu-t. Itt mérték a legmagasabb, 150 centiméteres vízállást hétfőn éjszaka – a vizugy.hu által közölt adatok szerint -, amit a tartósan erős szél okozott a 120 centiméteres átlagos vízszint mellett, megbillentve a tó víztükrét.

– Félelmetes volt, engem is elfújt az erős szél, amikor végigjártam a település kritikusabb részeit, de azt kell mondjam, a nádas, valamint a part mentén meghagyott szárazulatok a legtöbb helyen kellő védelmet jelentettek, néhány helyen kellett csak homokzsákokkal védekezni – számolt be a polgármester.  A korábbi aszályos időszak után a sok csapadék jelentős részét beitta a föld, így most a csatornák, árkok is jól bírták a terhelést – tette hozzá.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője azt nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak, hogy a következő napokban mérséklődik a szél, ami a jövő héten újra megélénkül, de nem lesz közel sem annyira erős, mint az elmúlt napokban volt.

A Balaton vízgyűjtőjén az elmúlt 3-4 nap alatt 30-35 mm csapadék hullott, ami nem mondható rendkívülinek. A korábbi aszályos időszak miatt számottevő vízszintemelkedést sem fog okozni – mondta a szakember.