Idén még több pénz jut kultúrára

Idén még több pénz jut kultúrára  – az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint. 2019-ben 453 milliárd forintot szánt a kormány a területre, idén pedig ez az összeg elérheti az 578 milliárd forintot, amiből jut a veszprémi állatkert megújításának befejezésére is. Az Eurostat adatai szerint GDP-arányosan Magyarország költi a legtöbbet kulturális beruházásokra, így az Európai Unió éllovasának számít.

Az előző évekhez képest idén 500 millióval több támogatást kapnak a budapesti színházak, 30 százalékkal több támogatást a vidéki színházak és a kormány szeretné folytatni a fővárosban a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházását, a Liget projektet.

2019-ben hazai forrásból megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház, 2020-ban pedig több, az ágazathoz tarozó kulturális beruházás fejeződhet be: a többi között megújul a Kertész Imre Intézet, a nyíregyházi Kállay-kúria, a veszprémi Állatkert, és elkészül a Szolnoki Szigligeti Színház és a szolnoki Művésztelep felújítása, átadásra kerül a Lakitelek Népfőiskola beruházásában a Nemzeti Művelődési Intézet új székháza és a komáromi Csillag Erőd is. Lezárul a Schrammel Imre életművét befogadó kiállítóhely létrehozása Szombathelyen, és a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár megújítására irányuló beruházás. Folytatódnak a Makovecz Imre-program keretében támogatott felújítások