Idén jó szezonjuk van a kajszibarack termelőknek (sonline.hu)

A tavalyi esztendő a termelők szerint katasztrofális volt, viszont a 2019-es év időjárása kedvezett a kajszibaracknak. Június közepe óta százhúszan hat hektáron szüretelik a gyümölcsöt Somogyban, melynek fele német, szlovén és szlovák piacra kerül. 

Sok környékbeli fiatal és az idősebb korosztály is dolgozik, kézzel szedik a barackot – mondta el az sonline.hu-nak Gara Miklós, a Balaton Ker–Tész Szövetkezet igazgatója. Megjegyezte: dolgozóik teljesítménybért kapnak, s az idén emeltek az órabérükön, így akár egy nap 15 ezer forintot is megkeresnek. Tavaly az átlagos termés 25 százalékát takarították be, a tavaszi fagyokat megsínylette ültetvényük. Az idén viszont jó és bőséges termésre számítanak. A szakember szerint az április végétől június elejéig tartó esős időnek köszönhetően a barack behozta a lemaradását. A hideg tavasz miatt viszont tavalyhoz képest bő egy héttel később indult a szezon.

Négyszáz hektár kajszibarackot termesztenek Somogy megyében, ennek felét Látrány és Somogytúr környékén – ezt már Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke nyilatkozta a sonline.hu hozzátéve, hogy 50 hektárnyi új telepítés is van Somogyban. A rekkenő hőségben gyorsan érik a barack, s nem könnyű munkaerőt találnia a szedéshez – fejtette ki a megyei elnök.

Ugyan az európai rekordtermés miatt az ár egy euró alá csökkent, de még mindig nagy a kereslet a magyar gyümölcs iránt külföldön is.
Jelenleg hazánkban csaknem 5800 hektáron termesztik a kajszit. Az idén várhatóan 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. Az elmúlt évek átlaga 24 ezer tonna volt.